Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 17 dec. 2021

Ferroamps teknik minskar energiförlusterna

Greentechbolaget Ferroamp vann Teknikföretagens utmärkelse Industrins pris i årets upplaga av entreprenörstävlingen Techarenan Challenge. ”Företagets innovativa tekniska lösningar minskar energiförlusterna och gör det lättare att ställa om för att möta klimatutmaningen”, skriver juryn.

Hur löser vi ekvationen med att elektrifiera Sverige, hantera ökande elbehov och effektbrist samtidigt som vi behöver kunna lagra el från förnybara energikällor som vindkraft och solceller? Ferroamp kan vara en lösning på spåren, åtminstone när det gäller de mindre sammanhangen som villor, fastigheter och bostadsrättsföreningar.

– Vår lösning EnergyHub kopplar ihop de nya inslagen i elnätet – solenergi, elbilar och batterilagring – på ett optimalt sätt och jämnar ut topparna och minskar elkostnaderna för fastighetsägare, säger grundaren Björn Jernström.

– Det minskar också belastningen på elnätet och gör fastighetsägarna till en del av lösningen på elektrifiering och effektbrist. Det är ju riktig samhällsnytta, att vi alla som brukar elnätet vinner på att fastighetsägarna gör det här, tillägger han.

Björn Jernström, grundare, Ferroamp.

Idén kom under föräldraledigheten

Idén till Ferroamp uppstod när han var föräldraledig för drygt tio år sedan. Som elektroingenjör funderade han mycket över hur han skulle kunna minska elräkningen i villan i Järfälla norr om Stockholm.

– Jag hade installerat bergvärme, isolerat vinden och fönstren – men kände att det fanns mer att göra. Då kom jag kom på ett sätt att använda fasbalansering mellan växel- och likström för att kunna minska storleken på säkringen och därmed sänka elnätsavgiften, berättar han.

The-EnergyHub-system.jpg

Avancerade algoritmer

I dag har idén vuxit ut till en svit av produkter och lösningar som Björn Jernström kallar ett modulärt ”legosystem”. I centrum finns en hub som kopplar ihop solpaneler och batterilagring med elnätet och som samlar data från komponenterna för att optimera energiflödet med hjälp av avancerade algoritmer.

– Det finns en stor potential för vår lösning eftersom flera samverkande krafter driver utvecklingen: utbyggnaden av solenergi, allt fler elbilar med laddbehov och utvecklingen inom batterilagring.

Regeringen öppnar för lokala elnät

En regeländring på elmarknaden som kom i början av januari är en ytterligare möjlighet för företaget enligt Björn Jernström. Då öppnade regeringen upp för kallad lokal energidelning i mikronät.

– Det betyder att sista biten i elnäten nu kan utsättas för konkurrens. Då kan flera hus i till exempel en bostadsrättsförening dela på teknisk utrustning som solceller och energilager vilket ökar möjligheterna och lönsamheten för sådana investeringar, säger han.

ferroamp-kollage.jpg

”Lösningar som möter klimatutmaningen”

Juryn för Industrins pris tryckte i sin motivering på att behovet av att kunna använda Sveriges elnät effektivt ökar när fordon elektrifieras och alltmer el produceras genom solceller ökar.

”Företagets innovativa tekniska lösningar minskar energiförlusterna och gör det lättare att ställa om för att möta klimatutmaningen. Ferroamp elektrifierar framtiden,” skriver juryn bland annat.

– Det känns jättekul att få utmärkelsen, och extra hedrande eftersom det var så många starka bolag med bland de 50 nominerade, säger Björn Jernström.

Till sist, vad önskar du dig mest just nu? 

– Tio duktiga mjukvaruutvecklare. Dragkampen är stenhård om kompetens som behövs för att elektrifiera Sverige.

"Dragkampen är stenhård om kompetens som behövs för att elektrifiera Sverige."

Ferroamp i korthet

Grundat: Runt 2010 av elektroingenjören Björn Jernström.

Uppkomsten till företagsnamnet: En ordlek med ”Ferro” för Jern, och ”amp” för att ström mäts i ampere.

Verksamhet i dag: Runt 50 anställda på huvudkontoret i Spånga utanför Stockholm. Produktion i Norrtälje, Gäddede och Shenzhen i Kina. Noterat på Nasdaq First North.

Affärsidé: Lösningar för energi- och effektoptimering till fastighetsägare.