Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen vill stärka ungas självförtroende i matte – humorserie får fortsättning

Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Detta är något som Teknikföretagen vill ändra på. Genom humordrivna filmer som illustrerar vardagsproblem unga stöter på är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever. Lagom till terminsstarten släpps nya avsnitt som programleds av influencern Hanna ”HanaPee” Persson.

Vi räknar på det! med Hanna ”HanaPee” Persson. Vi räknar på det! med Hanna ”HanaPee” Persson.

Nyhet
15 jan. 2020
Sakområde:

Från och med juli 2019 införde regeringen ytterligare 105 timmar garanterad undervisningstid i matematik i högstadiet. En ökning som motsvarar en timme per vecka. Enligt Teknikföretagen måste även inställningen till matematik förändras.

Med serien ”vi räknar på det!” hoppas Teknikföretagen kunna inspirera både elever och lärare. Tanken är att koppla matten närmare verkligheten för att ämnet ska kännas mer relevant och mindre skrämmande för eleverna. Frågorna som besvaras med hjälp av matematikläraren Elin Gawell har tagits fram i samarbete med högstadieelever och till varje avsnitt finns en lärarhandledning att ladda ner på https://hacktheworld.se.

– Generellt ser vi att unga har en bild av att vissa personer kan matematik och andra inte, snarare än att alla kan lära sig. Och den här inställningen finns ju även bland vuxna, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Vi ser också att flickor i högre grad än pojkarna är oroliga för sin matematiska förmåga när de söker teknikrelaterade utbildningar, detta trots att flickorna som grupp har högre betyg i matematik än pojkarna som grupp. 

Influencern Hanna ”HanaPee” Persson har producerat och programleder serien som primärt visas på Youtube.