Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 21 apr. 2020

Stoppat stöd till bredbandsutbyggnad: "Tajmingen kunde inte vara sämre"

Den digitala infrastrukturen är nödvändig under rådande coronakris. Trots det väljer Jordbruksverket att stoppa allt stöd till bredbandsutbyggnad till förmån för satsningar på slåtterängar. Teknikföretagen och IT- och Telekomföretagen uppmanar Jordbruksverket att omgående ompröva beslutet och prioritera utbyggnad av bredband.

Patrik Sandgren, ansvarig för digitaliseringsfrågor på Teknikföretagen.
Patrik Sandgren, ansvarig för digitaliseringsfrågor på Teknikföretagen.

Blodomloppet i digitaliseringen är bredband. Bredband, oavsett om access ges via mobilmaster eller fiber, är den enskilt viktigaste faktorn för att kunna dra nytta digitaliseringens möjligheter och exempelvis jobba hemifrån. Sverige varit förutseende i detta avseende.

– Under lång tid har det investerats stora resurser på att bygga bredband till hela landet. Detta har varit möjligt genom en offensiv marknadsledd utbyggnad som kompletterats med statliga bidrag och lokala initiativ på landsbygden, säger Patrik Sandgren, ansvarig för digitalisering på Teknikföretagen.

En viktig främjande aktör för bredbandsaktiviteterna har varit Jordbruksverket, den statliga myndigheten med ansvar för landsbygdsutveckling.

– Myndigheten har haft en mycket positiv syn på bredband och har under fler år sett att digitalisering är synonymt med landsbygdsutveckling. Att ge de gröna näringarna och företag på landsbygden bra access till bredband har varit en tydlig ansats. Utvärderingar visar också att de insatser som myndigheten gjort varit bra och nödvändiga för att expandera och katalysera utbyggnaden av bredband. Det har ökat konkurrenskraften i hela landet, menar Patrik Sandgren.

Mitt under pågående coronakris väljer dock myndigheten att byta fot. Medel som anslagits för bredbandsutbyggnad ska från och med april istället gå till att bekosta slåtterängar. 

– Tajmingen kunde inte vara sämre. När hela befolkningen är uppmanade att stanna hemma och den digitala infrastrukturen visat sig ovärderlig väljer Jordbruksverket att utan förvarning tvärvända och stoppa allt stöd till bredbandsutbyggnad. Agerandet är bekymmersamt och kommer få konsekvenser på möjligheten att nå regeringens målsättning om att hela landet bör ha bredbandsuppkoppling om 100 Mbit/s. Detta var inte ett besked landsbygdens företag och boende behövde i den situation Sverige nu befinner sig i, säger Patrik Sandgren

För att uppmärksamma myndigheten på den oro deras beslut väcker hos företag på landsbygden har Teknikföretagen tillsammans med IT- och Telekomföretagen skickat en skrivelse till Jordbruksverket med uppmaning att snarast ompröva beslutet och återigen prioritera bredbandsutbyggnad.

Läs mer

PDF 0,1 MB

Med anledning av Jordbruksverkets stopp för bredbandsstöd - Teknikföretagens och IT&Telekomföretagens skrivelse