Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Opartiska ordföranden kliver in i avtalsförhandlingarna

Teknikföretagen växlade avtalskrav med facken inom industrin innan jul. Sedan januari har förhandlingar pågått mellan industrins parter och nu kliver opartiska ordföranden (OpO) in i förhandlingarna.


Nyhet
04 mars 2020
Sakområde:

Opartiska ordföranden (OpO) är utsedda av industrins parter och deras roll är att biträda parterna i avtalsförhandlingarna.

– Enligt Industriavtalet ska OpO biträda oss parter i förhandlingarna en månad innan befintliga avtal löper ut, så att de går in är helt enligt våra bestämmelser, berättar Maria Möller, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen. 

Avtalsförhandlingar med de fackliga motparterna har pågått sedan januari.

– En av de stora stötestenarna är lönenivån. Tillsammans med de andra arbetsgivarna inom industrin har Teknikföretagen presenterat budet 1,4 procent i löneökningstakt medan facken inom industrin har lämnat ett bud på 3 procent, säger Maria Möller.

Den 9 mars kommer OpO att presentera en första avtalsskiss baserat på parternas krav. 

– Skissen kommer att vara en översiktlig ram för avtalet och kan till exempel innehålla förslag på avtalslängd. Dagen därpå, 10 mars, kommer vi att lämna svar på skissen, berättar Maria Möller.

Teknikavtalen och Tekniktjänsteavtalet löper ut den 31 mars och målsättningen är att nya kollektivavtal ska vara tecknade till dess.

– Det inkommer en hel del frågor från våra medlemmar om när kollektivavtalen är färdigförhandlade. I nuläget är det denna tidsplan som vi måste hänvisa till. Vi kommer att gå ut med information till våra medlemsföretag när de nya avtalen är tecknade. Under våren kommer vi också att anordna informationsmöten runt om i landet. Vi återkommer med mer information, avslutar Maria Möller. 

Om Industriavtalet

Industriavtalet – egentligen Industrins samarbets- och förhandlingsavtal – är ett samarbetsavtal mellan arbetsgivarna och facken inom industrin. Avtalet har undertecknats av medlemmarna i Industrirådet som består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn. Industrirådets uppgift är att följa och främja tillämpningen av Industriavtalet.

Avtalet innebär att det är industrins arbetsgivarorganisationer och fackförbund som sätter märket för övriga kollektivavtal. Industrisektorn är internationellt konkurrensutsatt och därför beroende av att lönerna inte ökar mer än i konkurrerande länder. Detta avtal är sedan ett riktmärke för löneökningen inom de övriga delarna av arbetsmarknaden.