Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 16 apr. 2019

Se Teknikföretagens EU-debatt från 11/4

Den 11 april arrangerade Teknikföretagen en debatt inför vårens val till Europaparlamentet. Deltog gjorde Jytte Guteland (S), Said Abdu (L), Emma Wiesner (C), Tomas Tobé (M) och Charlie Weimers (SD).

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Hela 400 miljoner röstberättigade har möjligheten att rösta i världens näst största parlamentariska val – och just detta val spås bli ett särskilt viktigt sådant. I Sverige har både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna släppt kravet på utträde och siktar istället på att påverka unionen inifrån, och där har de senare allierade runtom i Europa som väntas växa kraftigt. Ska maktbalansen komma att förändras?

På EU-nivå har flera länder börjat tala om att släppa på EU:s konkurrenslagstiftning för att med statligt stöd stärka inhemska företag i den internationella konkurrensen. Så kallade European Champions, statligt dopade industrijättar, skulle kanske vinna andelar av den globala marknaden – men hur skulle det egentligen påverka svenska företag? Protektionistiska tankegångar närmar sig konkreta förslag.

På global nivå hårdnar Kinas satsningar och USA blir mer inåtvända. Ur ett svenskt perspektiv, där goda handelsrelationer och friktionsfria flöden är grunden i vår ekonomi, tycks det gå åt helt fel håll. Därför anordnade Teknikföretagen en debatt om framtidens EU med det stundande EP-valets kandidater. Vilket EU ska de arbeta för, och vilka blir deras fokusområden?