Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ett tillgängligare samhälle

Rollatorn och permobilen är två uppfinningar som förenklat och förbättrat tillvaron för väldigt många. Bakom dessa mobila hjälpmedel står två engagerade innovatörer från vårdsektorn.

Per Uddéns uppfinning Permobil har förbättrat livet för många människor världen över. Här fotograferad för tidningen Femina, 1967. Foto: Bosse Emanuelsson, Norrladsbild/Sundsvalls museum. Per Uddéns uppfinning Permobil har förbättrat livet för många människor världen över. Här fotograferad för tidningen Femina, 1967. Foto: Bosse Emanuelsson, Norrladsbild/Sundsvalls museum.

Igår
21 mars 2021
Sakområde:

Hjälpmedel är i dag både en självklarhet och en rättighet för personer med funktionsnedsättning och något som skapar en självständighet i vardagslivet. Ingen blir förvånad över att bli omkörd av en permobil på parkstigen eller att någon i affären har sin egen varukorg inbyggd i rollatorn. Skaparna av dessa hjälpmedel har haft ett brinnande intresse av att funktionshindrade ska kunna del ta av samhället på samma villkor som alla andra.

Aina Wifalk hade en lång karriär inom vård och hjälpmedel bakom sig när hon ritade modellen till rollatorn, som har gett ett stort antal människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. Aina Wifalk hade först tänkt utbilda sig till sjuksköterska men två år in på utbildningen drabbades hon av polio och fick ställa om sina planer.

Aina Wifalk fortsatte dock sin bana inom sjukvården och utbildade sig till kurator. 1957 blev hon kurator på ortopediska kliniken vid Västerås lasarett och sedermera handikappkurator i Västerås kommun. Som kurator utvecklade hon manupeden, en träningscykel för rehabilitering som kunde användas av rullstolsburna. Aina Wifalk arbetade hela sitt yrkesverksamma liv med handikappfrågor och 1958 var hon med och startade Västmanlands läns MS-förening och 1968 Riksföreningen för trafik- och polioskadade i Västerås.

De hjälpmedel som fanns att tillgå för personer med gångsvårigheter var få och Aina Wifalk själv gick med stöd av kryckor i nära 30 år innan hennes axlar blev utslitna. När hon såg den hjulförsedda bokvagnen med stödhandtag fick hon sin idé att ta fram ett gånghjälpmedel på hjul. Hon utgick från sina egna behov och konstruerade en modell som skulle vara lätt att förflytta sig med och samtidigt stadig. Hon sökte och fick ekonomiskt stöd av Utvecklingsfonden, som nappade på hennes idé. 1978 stod prototypen färdig och rollatorn kunde börja produceras tre år senare. Något patent togs aldrig, meningen var att så många som möjligt skulle ha möjlighet att använda den.

1978 kom den första prototypen på en rollator. I början av 1980-talet började den produceras, men uppfinnaren Aina Wifalk tog aldrig något patent på den. Foto: Lennart Engström/Upplandsmuseet.

I dag finns rollatorn i flera olika modeller, de är hopfällbara, de har låsbara bromsar och en sittbräda så man kan vila på sin rollator samt en korg så att man lätt kan bära med sig saker.

Elektriska rullstolar hade börjat tillverkas under 1960-talet, men kunde bara köras på plana ytor. Läkaren Per Uddén såg det som en utmaning att vidareutveckla idén med en rullstol som kunde ta sig fram på alla ytor, i kuperad terräng och över trottoarkanter och trösklar. Tillsammans med maskinisten Bengt Engman utvecklade han den första permobilen som stod klar 1966. Redan året efter vann permobilen Grand Prix på internationella uppfinnarmässan i Bryssel 1967. Permobilen utvecklades sedan med flera varianter. För dem som inte hade möjlighet att styra sin rullstol med händerna konstruerades en variant där styrningen skedde genom andningsluftens svaga respektive starka sug- och blåsimpulser. 1966 flyttande Per Uddén till Timrå för en anställning som provinsialläkare samtidigt som startade företaget Permobil. Huvudkontoret ligger än i dag kvar i Timrå.

Per Uddén var genom hela livet en driven uppfinnare. I samarbete med SCA konstruerade han den moderna dambindan med cellulosa som blev till gelé i kontakt med vatten. Han passade samtidigt på att sätta en dubbelhäftande tejp under bindan. En hel generation kvinnor och alla påföljande slapp därmed haka fast sina bindor i gördlar och andra konstruktioner. Per Uddén tog världspatent på produkten och sålde den sedan vidare till Mölnlycke. Vinsten gjorde att han kunde investera i permobilprojektet. Stiftelsen Promobila bildades 1965 och delar varje år ut Dr. Per Uddéns stipendium för forsknings- och utvecklingsarbeten inom området tekniska hjälpmedel för funktionshindrade. År 1995 utsågs han till hedersdoktor vid Karolinska institutet för sina insatser för funktionshindrade.

Både Aina Wifalk och Per Uddén har gjort stora insatser som karaktäriserats av ambitionen att skapa ett tillgängligare samhälle för personer med funktionsnedsättning. Båda har också fått gator uppkallade efter sig i sina hemkommuner.

Fysikern Stephen Hawking i sin Permobil besöker Stockholm den 24 augusti 2015. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons.

Skribent: Jenny Stendahl

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.