Här är finalisterna i Sikta mot stjärnorna 2025

Pressmeddelande 22 apr. 2025

Efter ett rekordstort antal nomineringar och ett fantastiskt engagemang från skolor över hela Sverige, har nu juryn med Marcus Wandt i spetsen valt ut de elva lågstadieklasser som gått vidare till final i Sikta mot stjärnorna 2025.

Tävlingen lyfter fram de lärare och elever som med nyfikenhet, kreativitet och teknikglädje tagit sig an boken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt – och skapat lärande utöver det vanliga.

I slutet av april utses vinnaren, som får träffa Marcus Wandt under en egen prisceremoni i Stockholm.

– Det har varit otroligt inspirerande att ta del av bidragen. Fantasin och glädjen i klassrummen är smittsam och visar hur långt lärande kan ta oss när det får kombineras med nyfikenhet, säger Marcus Wandt, astronaut och juryordförande.

Finalister i Sikta mot stjärnorna 2025 (utan inbördes ordning)

Klass 2B – Kärraskolan, Göteborg

Har byggt en egen faktabok om planeterna, låtit rymden genomsyra flera ämnen och kallar sig numera Rymdklassen.

– Att Klass 2B kallar sig själva ”Rymdklassen” säger allt – deras engagemang är både imponerande och inspirerande. Att de skapat en egen faktabok och låter rymden genomsyra flera ämnen visar hur långt nyfikenhet och kreativitet kan ta oss. De är mycket värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Årskurs 2 – Skärstad skola, Jönköping

En liten landsbygdsskola som med enkla men effektiva medel byggt modeller, forskat digitalt och skapat ett solsystem i klassrummet.

– Det är inspirerande att se hur eleverna på Skärstad skola, trots begränsade resurser, visar så starkt engagemang och nyfikenhet för teknik och rymden. De är självklara finalister, säger Marcus Wandt.

Klass 2A – Hagsätraskolan, Stockholm

Har skapat egna Marsuppdrag, byggt en astronaut i full storlek och drömmer nu om att uppfinna framtidens rymdteknik.

– Klass 2A på Hagsätraskolan visar verkligen hur teknik och fantasi kan gå hand i hand. Deras arbete är både kreativt och imponerande. De är värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Klass 2C – Bärstadsskolan, Hammarö

Har kombinerat konst, fakta och teknik i ett projekt med rymdskrotsskulpturer, stjärnbilder och universums mysterier.

– Deras arbete med allt ifrån rymdskrot till stjärnbilder visar på en imponerande bredd. De är verkligen värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Årskurs 2 – Harads skola, Boden

Fångades av rymdens mysterier och har forskat, frågat och fascinerats av allt från tyngdlöshet till norrsken.

– Deras frågor visar en äkta vilja att förstå både det vetenskapliga och det magiska med universum. De är mycket värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Årskurs 2 – Hällbyskolan, Västerås

Har förvandlat rymden till en plats för framtidstro och gjort drömmar möjliga genom lärande, fantasi och engagemang.

– På Hällbyskolan visar eleverna att stora drömmar kan växa fram redan i de yngsta klassrummen. De är värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Årskurs 2 – Innovitaskolan, Landskrona

Följde ett mysterium där en kidnappad professor i rymden blev startskottet för faktaresor, NO-prov och planetsånger.

– Deras nyfikenhet, kreativitet och vilja att lösa mysterier är precis den anda vi vill lyfta. Årskurs 2 på Innovitaskolan är givna finalister, säger Marcus Wandt.

Klass 2B – Ekkälleskolan, Linköping

Har byggt raketer, lärt sig om astronauters vardag och format frågor som bara framtidens forskare ställer.

– Eleverna i årskurs 2 på Ekkälleskolan visar en fantastisk kombination av kreativitet och teknikintresse. De är mycket värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Klass 3B – Uppsävjaskolan, Uppsala

Följde Marcus resa till rymden och formade egna frågor om livet där ute – nu hoppas de få svar direkt från honom.

– Deras nyfikenhet och engagemang visar på ett fantastiskt lärande. De är givna finalister, säger Marcus Wandt.

Klass 2A – Vaksalaskolan, Uppsala

Har under hela vårterminen levt och andats rymden– med egna uppdrag, diskussioner och rymdmärken som en del av undervisningen.

– Deras nyfikenhet och kreativitet att skapa egna uppdrag och rymdmärken är precis det vi vill uppmuntra med den här tävlingen. De är välförtjänta finalister, säger Marcus Wandt.

Klass 2B – Lillåns skola, Örebro

Teknik är favoritämnet – eleverna vill veta allt om vardagen i rymden, tyngdlöshet och framtidens uppfinningar.

– Klass 2B på Lillåns skola visar hur teknik kan bli något levande, spännande och fullt av möjligheter. De är mycket värdiga finalister, säger Marcus Wandt.

Fullständiga nomineringar finns att läsa här: https://upptacktech.teknikforetagen.se/post/har-ar-finalisterna-i-sikta-mot-stjarnorna-2025 

Om tävlingen

Sikta mot stjärnorna 2025 är Teknikföretagens tävling för att uppmuntra teknikintresset bland elever i årskurs 1–3. Tävlingen bygger på barnfaktaboken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt, och uppmuntrar kreativa klassrumsprojekt kopplade till teknik och rymd med syfte att inspirera nästa generation att utforska teknikens möjligheter. 

Vinnaren utses i slutet av april av en jury där Marcus Wandt är ordförande. 

Presskontakt


Per Braconier Presschef