Vad gäller under de första två åren?
Under de första två åren efter att ett arbetstillstånd beviljats är tillståndet knutet till både en specifik arbetsgivare och ett specifikt yrke. Om en person vill byta antingen arbetsgivare eller yrke under denna period måste en ny ansökan om arbetstillstånd lämnas in innan den nya anställningen påbörjas. Då gäller samma krav som vanligt för arbetstillstånd, bland annat att tjänsten måste annonseras i Sverige, EU/EES och Schweiz under tio dagar.
Vad gäller efter två år?
Efter att en person haft arbetstillstånd i 24 månader och fått en förlängning är tillståndet vanligtvis endast knutet till ett visst yrke. Det innebär att det är möjligt att byta arbetsgivare utan att göra en ny ansökan, så länge arbetstagaren fortsätter att arbeta inom samma yrke.
Byte av yrke
Byte till ett annat yrke kräver alltid en ny ansökan om arbetstillstånd – oavsett hur länge personen haft tillståndet. Ett vanligt misstag är att interna befordringar eller omfördelningar av arbetsuppgifter sker utan att bedöma om det faktiskt innebär ett byte av yrke.
Vid ändrade arbetsuppgifter är det därför viktigt att noggrant bedöma om personen fortsatt arbetar inom samma yrke. En sådan bedömning görs utifrån en helhetsbedömning av vilka arbetsuppgifter arbetstagaren utför. Migrationsverket tar också hänsyn till andra faktorer för att bedöma om personen har bytt yrke:
- Titel på den gamla och nya tjänsten.
- Den fyrsiffriga SSYK-koden som angivits för den tidigare och den nya tjänsten.
- Lönenivån för de olika tjänsterna.
- Hur arbetsuppgifterna beskrivits i ursprunglig ansökan jämfört med de nya uppgifterna.
Vid osäkerhet är Teknikföretagens rekommendation att bolaget ansöker om ett nytt arbetstillstånd innan personen påbörjar arbetet i det nya yrket.
Arbetsgivarens ansvar att kontrollera tillståndet
Arbetsgivaren ska alltid kontrollera eventuella begränsningar i en persons arbetstillstånd innan anställning sker. Detta görs genom att kontrollera beslutet från Migrationsverket eller personens uppehållstillståndskort. Om det inte framgår av dessa dokument hur tillståndet är begränsat, bör Migrationsverket kontaktas för att reda ut saken. Arbetsgivaren ska också spara kopior av all dokumentation som visar att personen har rätt att vistas och arbeta i Sverige under hela anställningen och i 12 månader efter att anställningen tagit slut.
Mer information finns i Teknikföretagens arbetsgivarguide.
Teknikföretagen kan företräda sina medlemsföretag vid arbetstillståndsansökningar. Med flera års praktisk erfarenhet av både ny- och förlängningsansökningar hjälper vi våra medlemsföretag att göra korrekta ansökningar och ge rådgivning inom arbetstillstånd. Läs mer här.