Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Idag 07 apr. 2021

Lidköpingsföretaget förser Afrikas mobilnät med grön energi

Mobilbasstationer på avlägsna platser i Afrika och Asien behöver stabil och hållbar kraftförsörjning. Allt fler får det via Lidköpingsföretaget eSite Power Systems.

Det började med ett problem: skulle man kunna hitta en bättre lösning än dieselgenerator för att kraftförsörja mobila basstationer på avlägsna platser och där kraftförsörjningen från elnätet är skakig?

– Vi såg att det måste finnas ett smartare sätt och började utveckla en lösning som kunde drivas av vindkraft eller solenergi, berättar Mattias Karlsson, vd för eSite Power Systems som då var en liten verksamhet i det större bolaget Flexenclosure som tillverkade ”husen” till mobila basstationer.

Mattias Karlsson, vd för eSite Power Systems.

Solenergi i stället för diesel

Vindkraft visade sig lite för krångligt att bygga en affär kring. Men de andra idéerna var lovande. Solkraft är i dag en av energikällorna som går att koppla på till företagets senaste produkt, en kompakt, stryktålig enhet för strömförsörjning av mobilbasstationer som lanserades 2017. Företagets enheter är i dag i drift på 4 000 platser i världen.

– Jag skulle säga att vi är ledande när det gäller kombinationen av att spara diesel och samtidigt erbjuda extremt pålitlig kraftförsörjning som funkar i Afrikas sandstormar och Asiens tropiska monsuner, säger Mattias Karlsson.

– Tack vare vår hybridlösning med laddningsbara batterier kan tornbolagen, som oftast är de som äger och driver basstationer i Afrika och Asien, gå från att köra en dieselgenerator 24 timmar om dygnet till bara fem. Och om man kombinerar med solenergi kan man komma ner mot noll diesel, tillägger han.

Hållbarhet är nyckeln i verksamheten

Om säljargumenten till en början handlade om billigare kraftförsörjning handlar det i dag allt oftare om hållbarhet. Tornbolagen pressas av sina kunder, teleoperatörerna, att bli mer klimatsmarta och mindre koldioxidbelastande.

– Vi märker i diskussionerna med våra kunder att allt fler börjar sätta CO2-mål, även i Afrika. Samtidigt ökar efterfrågan på utrustning som inte går sönder eller kräver service och reservdelar. Allt detta talar för vår lösning. Hållbarhet är nyckeln i allt vi gör.

esite-2.jpg

5G en möjlighet på sikt

Företagets ägs i dag av de sju svenska anställda tillsammans med ett par lokala investerare, men nya ägare är på gång in och det finns planer på att växa. Mattias Karlsson ser ljust på framtiden.

– 5G-utbyggnaden är en jätteöppning för oss. På våra marknader, framför allt i Afrika, kommer det dock att dröja innan utvecklingen kommer igång på allvar. Men på sikt är det bara positivt för oss eftersom 5G-basstationer är mer kompakta och det behövs fler basstationer än med 4G-tekniken.

Varför gick ni med i Teknikföretagen?

– VI kom ju från en större organisation med ekonomichef, kvalitetschef och HR-chef. Men i ett litet företag så landar ju mycket på vd:n, alltså på mig. Därför sökte vi stödet som Teknikföretagen kan erbjuda. Nu har vi ett bra bollplank när det gäller till exempel HR och löner. Det gör att man som liten företagare inte är så ensam.

eSite Power Systems i korthet
  • Grundat 2007 som en del av företaget Flexenclosure, en tillverkare av ”husen” till mobila basstationer. Knoppades av och blev ett eget bolag 2019.
  • Produkten heter eSite x10 och är ett kompakt system med allt som behövs för att försörja mobilbasstationer med ström. Innehåller bland annat elektronik och en likriktare som omvandlar elen från 230 volt växelström till 48 volts likström.
  • Företaget har sju medarbetare i Sverige samt tolv som jobbar med försäljning och drift på olika platser i Afrika, inklusive ett dotterbolag med sju anställda i Nigeria.
  • Huvudkontoret ligger i Lidköping vid södra Vänern. Produktionen är utlagd till ett företag i Årjäng.
  • Har fått flera utmärkelser för sin hållbara inriktning och sina gröna produkter.
Visa mer

 

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.