Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 15 apr. 2021

Industrirevolution med möjligheter!

Digitaliseringen beskrivs som en utmanande ödesfråga för svenska företag men innebär också möjligheter. – Börjar man med robotar kommer man snart att köpa fler, säger Fredrik Gordon som driver Svarvmekano i Malmö och medverkar i onsdagens livesändning från Teknikföretagen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Tom Erixson som är vd för Alfa Laval och ordförande i Teknikföretagens styrelse är två av de medverkande under livesändningen den 21 april.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Tom Erixson som är vd för Alfa Laval och ordförande i Teknikföretagens styrelse är två av de medverkande under livesändningen den 21 april.

Digitaliseringsvågen rullar över samhället. I industrin handlar det bland annat om uppkoppling, automation och robotisering — det går fort, och det är kompromisslöst menar Patrik Sandgren som är ansvarig för digitaliseringsfrågor inom Teknikföretagen.

– Det handlar om att digitalisera eller konkurreras ut, du måste genomgå en digital transformation men det går olika fort. Å ena sidan är Sverige ett av de allra mest innovativa länderna, men det är lätt att bländas, säger han.

– Man kan få en bild av att vi har kommit långt, men det gäller vissa sektorer och till och med bolag. Vi har en bred bas som fortfarande befinner sig i sin linda och och några - framförallt större företag - som ligger väldigt långt fram och driver utvecklingen.

För underleverantörer som inte kommit lika långt kan det bli en kalldusch om man inte tar tag i frågorna, varnar han.

Ett lyft på flera sätt

Det anrika verkstadsföretaget Svarvmekano i Malmö medverkar i Teknikföretagens livesändning om lösningar och digitalisering 21 april. Svarvmekano arbetar inom skärande bearbetning, svarvning, fräsning och ytbehandling och har 20 anställda. För vd Fredrik Gordon har satsningen på robotar inneburit ett lyft och företaget får snart sin femte robotcell.

– Det förbättrar arbetsmiljön, vi säkerställer att vi håller tiden, vi höjer kvaliteten och effektiviteten. Personligen tycker jag att vi har börjat för sent, men jag har bara mig själv att skylla. Att robotiseringen släpar efter bland underleverantörerna tror Fredrik Gordon förklaras av okunskap och en förställning om att det bara är stora serier som kan automatiseras.

– Men den som går in i detta kommer ganska fort att köpa fler celler. Man får en annan möjlighet att växa, och det öppnar för att ta hem jobb utifrån, från lågkostnadsalternativ.

Måste kunna testa

– Svarvmekano gör en spännande digitaliseringsresa, säger Teknikföretagens näringspolitiske expert Patrik Sandgren. De är en förebild och en sinnebild för hur du kan ställa om en traditionell verksamhet, det är nog den vägen fler företag behöver ta ganska snart.

"Vi har en stor andel stora företag som satsar mycket på forskning och utveckling i Sverige och vi måste fortsätta att se till att de vill bedriva innovationsverksamhet här. Det gynnar hela samhället."

– Självklart behöver man främja möjligheterna för mindre företag att ta dra nytta av ny teknik men vi får inte glömma spetsen och startups som är teknikdrivna och kan bidra till att generera nästa generations lösningar. Vi har en stor andel stora företag som satsar mycket på forskning och utveckling i Sverige och vi måste fortsätta att se till att de vill bedriva innovationsverksamhet här. Det gynnar hela samhället.

I det fjärde avsnittet av Teknikföretagens livesändningar om lösningar med anledning av organisationens 125-årsfirande medverkar också bland andra Centerpartiets ledare Annie Lööf och Tom Erixson som är vd för Alfa Laval och ordförande i Teknikföretagens styrelse.

Missa inte sändningen onsdag 21 april kl 16.00. Programmet sänds på Teknikföretagens hemsidaYouTube-kanal, LinkedIn och Twitter.