Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
Remissvar 17 feb.

Teknikföretagens remissyttrande avseende Europeiska kommissionens förslag till nytt direktiv om produktansvar och direktiv om skadeståndsansvar gällande artificiell intelligens

Remissvar u2022/03499
Ladda ner remissvaret

Ställningstagande

Inledningsvis vill vi framhålla att vi anser att det nuvarande produktansvars­direk­tivet har tjänat oss väl och att det är ett regelverk med god balans mellan konsu­menters skyddsintresse och företags produktansvar. Vi ser inga uppenbara behov av att uppdatera reglerna. Skulle det ändå göras bör kärnan i det befintliga direktivet behållas. Vi anser därför att möjligheterna att ange högsta och lägsta ersättningsbelopp behöver behållas eftersom ett borttagande av dessa, tillsam­mans med övriga ändringar som föreslås, rubbar balansen på ett avgörande – och dessutom omotiverat – sätt.

I likhet med vår europeiska branschorganisation Orgalim, välkomnar dock Teknikföretagen förslaget att harmonisera reglerna (art 3) för att på så sätt under­lätta och stärka den fria rörligheten på den inre marknaden. En harmoniserad lagstiftning bland medlemsstaterna är till nytta för såväl europeiska användare som producenter.

I övrigt vill Teknikföretagen framföra följande synpunkter på förslaget.

Publicerades 17 februari 2023