Teknikföretagen välkomnar stärkt fokus på konkurrenskraft i EU:s långtidsbudget - men viktiga förhandlingar väntar

Igår presenterades EU-kommissionens förslag till långtidsbudget, med bland annat en ny konkurrenskraftsfond, samt ett nytt ramprogram för forskning och innovation. Teknikföretagen välkomnar fokuset på stärkt konkurrenskraft och betonar vikten av nära dialog med industrin framåt för att säkerställa att rätt satsningar kommer till stånd.

Bild: Shutterstock Bild: Shutterstock

Nyhet
17 juli 2025
Sakområde:

Igår, den 16 juli, presenterade EU-kommissionen ett omfattande paket med förslag till nästa långtidsbudget för unionen. I det finns bland annat ett ramprogram för forskning och innovation och en särskild en konkurrenskraftsfond. Budgeten kommer att forma EU:s ekonomiska och politiska inriktning från 2028 och sju år framåt och föreslås höjas från dagens 1200 miljarder Euro till 2000 miljarder Euro. Den föreslagna konkurrenskraftsfonden föreslås få motsvarande 23 procent av budgeten, och där ska också ramprogrammet för forskning och innovation (Horisont Europa) ingå, men fortsatt som ett fristående program.

De förslag som nu presenterats utgör grunden för hur väl Europa kommer lyckas forma en politik som förmår lösa våra konkurrenskraftsutmaningar, som att hantera klimatomställningen, stänga innovationsgapet samt stärka säkerheten och vår försvarsförmåga.

”Förhandlingarna som nu inleds är extremt viktiga. Resultatet kommer att forma den svenska industrins förutsättningar att leda teknikutvecklingen i en orolig omvärld. Därför är det avgörande att Sverige har en tydlig och stark röst framåt. Vi är återigen det mest innovativa landet i Europa och har därför viktiga inspel för hur förslagen nu kan omsättas på ett sätt som på allvar stärker EU:s innovationsförmåga och därmed vår konkurrenskraft” –säger Pia Sandvik, vd Teknikföretagen.

Teknikföretagen kommer att analysera förslagen i detalj och återkommer med mer fördjupade analyser och inspel under hösten. Ett övergripande budskap gäller för samtliga förslag: investeringar i industriellt relevant och excellent forskning och innovation måste premieras. Men för att dessa satsningar ska ge verklig effekt, resultera i nya produkter som når marknaden samt attrahera investeringar och industrietableringar i Europa, krävs särskilt att styrningen av ramprogrammet och konkurrenskraftsfonden utformas så att satsningarna är relevanta för industrin. Det kräver att industrin involveras på ett mycket mer strategiskt, transparent och värdekedjefokuserat sätt än idag.

Teknikföretagen har tagit fram ett förslag till styrmodell och identifieringsprocess för industriella satsningar på EU-nivå, avlutar Pia Sandvik. Och betonar att behovet av detta även finns på nationell nivå för att kunna arbeta mer strategiskt. Det skulle både stärka Sveriges inflytande i EU och säkerställa en sammanhållen svensk teknikpolitik.

EU-kommissionens förslag till EU:s budget omfattar 2000 miljarder Euro och och skulle motsvara 1,27 procent av EU:s BNP.  

Ramprogrammet för forskning och innovation föreslås ha fyra pelare, en för grundforskning, en för industriell och samhällelig forskning, en för innovation och ytterligare en för European Research Area och för att hantera forsknings- och teknikinfrastrukturer. Därtill föreslås den industriella samverkanforskningen i pelare 2 kopplas samman med en ny konkurrenskraftsfond, som syftar till att samla EU:s finansieringsinstrument under ett tak. Pelare 2 i ramprogrammet och den europeiska konkurrenskraftsfonden föreslås vara nära sammankopplade genom ett Competitiveness Coordination Tool i syfte att stödja investeringsresan från forskning till kommersialisering, och föreslås sorteras in i fyra fönster - (1) digitalisering (2) resiliens, försvar och rymd (3) omställning och dekarbonisering samt (4) hälsa och bioteknik.

 

Läs mer

PM technology council 0.4 MB

Closing the innovation gap by capturing industrial needs

https://commission.europa.eu/ https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/eu-budget/long-term-eu-budget/eu-budget-2028-2034_en

The 2028-2034 EU budget for a stronger Europe