I en rapport från Svenskt Vatten från i maj beräknar organisationen att det behövs investeringar i vatten och avlopp på 560 miljarder kronor fram till 2040.
För företagen, som ofta använder vatten för kylning och rening, samt som insatsvara i produkter, kan det eftersatta investeringsbehovet innebära att det blir svårare att expandera verksamheten. Bland annat för att problem med vattenförsörjningen kan leda till produktionsstopp.
Joachim Jämttjärn, generalsekreterare på Vattenindustrin, säger att det i dagsläget behövs en uppbyggnad av nya ledningsrör men också underhåll av gamla rör. Samtidigt finns det även kompetensbrist inom VA-branschen, vilket bidrar till att de nödvändiga investeringarna dröjer.
För att förhindra en potentiell kris behövs det därför akuta åtgärder.
– Kommunerna, som ansvarar för vatten- och avloppsnäten och vars finansiering kommer från avgifter från företagen och invånarna, lär inte klara detta själva, säger Joachim Jämttjärn.
Han menar att det bör finnas en nationell samordning som ansvarar för vatten- och avloppsrelaterade frågor. I dag är det statliga ansvaret fördelat på olika myndigheter.
– Det är inte samma myndighet som ansvarar för dricksvattnet som för avloppsvattnet.
En annan utmaning är upphandlingarna. Joachim Jämttjärn menar att innovationer och hållbara lösningar behöver upphandlas i högre utsträckning än vad de gör i dag.
– Till exempel bör klimatfrågan vara ett tydligare kriterium vid upphandlingar. Problem med stora skyfall har blivit vanligare på grund av klimatförändringarna, vilket kan orsaka skred och källaröversvämningar.
– Genom att integrera smart teknik, hållbara lösningar och främja kompetensutveckling kan Sverige bygga en stark och framtidssäker VA-infrastruktur för att förhindra att det blir nästa kris, avslutar han.