Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagens nya serviceerbjudande kan lösa din kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning är ett växande problem för entreprenörer, och att anställa icke-EU-medborgare kan ta upp till ett år. Nu kan Teknikföretagen ordna arbetstillstånd på tio dagar.

Björn Widlert, chef för medlemsenheten, Teknikföretagen. Björn Widlert, chef för medlemsenheten, Teknikföretagen.

Nyhet
13 sep. 2018
Sakområde:

Att hitta rätt kompetens är en utmaning och ibland finns den inte i Sverige eller ens inom Europa. Att ansöka om arbetstillstånd för icke-EU-medborgare är samtidigt en långutdragen process som kan ta upp till ett år. Men inte för medlemmar i Teknikföretagen. Björn Widlert, chef för medlemsenheten, berättar om arbetsgivarorganisationens nya serviceerbjudande – som kan lösa ditt företags kompetensförsörjning.

Berätta om det nya serviceerbjudandet?

– Teknikföretagen har som enda arbetsgivarorganisation blivit certifierad hos Migrationsverket för att ansöka om arbetstillstånd för sina medlemsföretag. Detta innebär att en process som annars tar flera månader och upp till ett år nu genom oss går på tio dagar. Som medlem hos oss uppfyller du dessutom genom våra kollektivavtal alla krav för att få arbetstillståndet beviljat. Så förutom att hanteringen går snabbare är också risken för avslag minimal.

Vad betyder detta för det enskilda teknikföretaget?

– Tjänsten innebär en oerhörd hjälp, särskilt för växande bolag som har problem med sin kompetensförsörjning. Det kan vara svårt att hitta rätt kompetens och kanske finns den inte ens i Sverige. Genom oss får våra medlemsföretag plötsligt möjligheten att snabbt kunna anställa tredjelandsmedborgare från länder utanför EU och det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet EES.

Vilka kan utnyttja servicen?

– Alla företag som väljer att vara medlemmar hos oss får den här hjälpen helt kostnadsfritt. Det finns ett antal bolag som omfattas av en egen certifiering hos Migrationsverket, och för dem går det däremot fortfarande snabbast att ansöka om arbetstillstånd på egen hand.

Vilket intresse har ni hittills märkt av?

– Vi har redan blivit kontaktade av flera företag som vill använda sig av den här servicen och flera som ställt frågor om hur den fungerar. Vi märkte ett tydligt intresse för erbjudandet redan de första dagarna efter lansering.

Få ett övertag som entreprenör!

Ett medlemskap i Teknikföretagen kostar endast cirka 80 kronor i månaden per anställd och då ingår:

  • Fri rådgivning i arbetsgivarfrågor
  • Stöd i arbetsmiljöfrågor
  • Kostnadseffektiva pensions- och försäkringslösningar
  • Hjälp med affärsjuridik
  • Hjälp att driva viktiga branschfrågor
  • Kollektivavtal
  • Snabbhandläggning av migrationsärenden

Här kan du läsa mer om hur medlemskapet fungerar.