Kontakta oss Kurser och seminarier Pressrum In English
Konjunkturrapporter 22 maj

Konjunkturprognos maj 2017

Efterfrågan på investeringsvaror har ökat. Det senaste halvåret visar en ökad produktionsnivå och tilltagande tillväxttakt i global teknik- och tillverkningsindustri. Samtidigt divergerar utvecklingen fortfarande mellan länder och mellan delbranscher. För teknikindustri i Sverige förväntas produktionstillväxten öka med fyra procent i år. För andra året i rad ökar också antalet anställda.

Ladda ner rapporten

De starkaste tillväxtimpulserna för tillverknings- och teknikindustri kommer för närvarande från Asien, främst de tre stora länderna Kina, Japan och Korea. Samtidigt har efterfrågan förbättrats något i Euroområdet. Efterfrågan i USA är och förväntas bli fortsatt måttlig. På andra exportmarknader för Sveriges teknikindustri har affärsläget stabiliserats, särskilt på den enskilt största marknaden Norge och i någon mån även i Ryssland och Brasilien. De internationella tillväxtförutsättningarna för teknikindustri i Sverige blir fortsatt begränsade, men ändå något bättre än de senaste två åren. Den handelsviktade BNP-tillväxten på teknikindustrins 50 största exportmarknader förväntas nå två procent 2017 och förväntas bara i bästa fall öka i samma takt nästa år.

Positivt är att tillväxten i globala investeringar gradvis ökar 2017 och en bit in på 2018 efter en låg tillväxt 2015-2016. Däremot förväntas inte global fordonsindustri visa någon exceptionell tillväxt 2017-2018 då försäljningen för både person- och lastbilar redan visat antingen all time high eller tioårshögsta på de viktigaste exportmarknaderna.

Publicerades 22 maj 2017