Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Pressmeddelande 5 maj 2020

Teknikföretagen och HanaPee sänder mattelektioner live för Sveriges högstadieelever

Teknikföretagen lanserar nu sin webbserie ”Vi räknar på det!” i liveformat. Syftet är att hålla igång matematikintresset bland högstadieelever under en vår som inneburit inställda nationella prov och mycket distansstudier. Matematik är det ämne som flest elever inte har godkänt i när de slutar årskurs nio – runt 10 procent klarar inte det uppsatta målen och det vill Teknikföretagen ändra på.

Teknikföretagen lanserade 2019 sin mattesatsning ”Vi räknar på det!”  - en webbserie med ett antal lektioner där matematikläraren Elin Gawell och influencern Hanna ”HanaPee” Persson räknar på matematikexempel från vardagliga situationer. I fyra nya avsnitt kommer Elin och Hanna hålla digitala mattelektioner live för Sveriges högstadieelever. Precis som vanligt kommer de att räkna ut svaren på vanliga ungdomsproblem men den här gången finns också möjlighet för elever att ställa frågor och interagera med programmet i realtid. Programmet kommer att sändas på Teknikföretagens Youtube-kanal fyra onsdagar klockan 13.00 från och med den 6:e maj och finns även att titta på i efterhand.

– Vi vill gärna hjälpa till att stötta de skolor som byter till en mer digital undervisning i och med covid-19 och detta är ett sätt att göra matten rolig och intressant både för de elever som är på plats i skolan och för de som är hemma, säger Victor Svedberg, kommunikatör på Teknikföretagen. Har man inte redan sett avsnitten i serien som finns ute kan jag varmt rekommendera att titta på dem innan livesändningarna.

Undersökningar visar att många elever känner oro och har föreställningar om att matten kommer vara för avancerad för att klara av på de tekniska programmen i gymnasiet, om man ens kommer in, vilket hindrar många ifrån att söka. Det är också viktigt för ungas mattesjälvförtroende att visa på förebilder och att matematik är något som alla har användning för – både i vardagen och i arbetslivet. Webbserien ”Vi räknar på det!”  tar upp högstadiematematik med koppling till ungdomars vardag på ett okomplicerat sätt för att matte som ämne ska bli lättare att ta till sig.

– ”Vi räknar på det!” är en del av vår långsiktiga satsning att säkra kompetensförsörjningen inom tekniska yrken, säger Victor Svedberg. Vi kan se att ungdomar engageras av miljöfrågor och att lösa klimatutmaningarna, men att få ser kopplingen med att söka tekniska utbildningar för att kunna arbeta med det i framtiden. Att avdramatisera matte som ämne är därför en viktig en del i vårt arbete.

Här kan du se Vi räknar på det! live

Presskontakt

Anna Weihe Presschef
Victor Svedberg Kommunikatör