Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen lanserar kampanj inför valrörelsen

Pressmeddelande 4 okt. 2021

Inför riksdagsvalet i september 2022 är industripolitiken viktigare än någonsin. Men det är sannolikt inte den fråga som kommer att dominera valrörelsen. Därför lanserar Teknikföretagen en kampanj för att lyfta just industrins frågor när valåret är i antågande.

Bara i den svenska fordonsindustrin behöver 40 000 ingenjörer som redan har jobb utbilda sig en gång till på högskolenivå fram till 2025. Den svenska elförsörjningen har gått från att vara en tillgång till skälet att en investering uteblir. Och EU har efter Brexit börjat styra i en riktning som riskerar att skada svensk export.

Sannolikt är det inte de här frågorna som kommer dominera valrörelsen. Risken är stor att frågor som är grundläggande för Sveriges välstånd på lång sikt drunknar frågor om lag och ordning, skola, sjukvård och annat.

Det är för all del viktiga frågor, men en förutsättning för allt detta är ett blomstrande näringsliv med lönsamma företag som genererar arbetstillfällen och skatteintäkter till samhället – så att vi har råd med lag och ordning, skola, sjukvård och annat.

I en kampanj med start denna vecka så sammanfattar vi våra ståndpunkter i en Industripolitik för 2020-talet. Tre övergripande frågor som är viktigare än alla andra för Sverige i framtiden.

Det handlar om trygg energiförsörjning, så att företag vågar etablera sig i Sverige och att de företag som redan finns känner att de kan investera i framtiden.

Det handlar om EU och de fördelar som ett välfungerande europasamarbete kan ge, i termer av konkurrenskraft och tillgång till marknader.

Det handlar också väldigt mycket om kunskapsförsörjningen och utbildningspolitiken. Det är centralt för Sveriges fortsatta konkurrenskraft att den kompetens som Sveriges arbetskraft besitter också motsvarar behoven hos företagen som ska anställa.

Den inom politiken som får alla de här bitarna på plats skapar förutsättningarna för att även lyckas hantera de frågor som ligger högre upp på den politiska dagordningen.

Det vill säga de frågor man vinner val på.

Presskontakt


Per Braconier Presschef