Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Almedalen 2023 Avtal 2023 In English
Pressmeddelande 26 nov. 2020

Nytt begrepp uppmärksammar händiga och teknikkunniga ungdomars kompetens: Tekn-IQ

För att öka intresset för Industritekniska programmet bland ungdomar som nu gör sina gymnasieval introducerar Teknikföretagen ett nytt begrepp för att belysa händiga och teknikkunniga ungdomars kompetens: Tekn-IQ.

- Tekn-IQ är precis som det låter, teknisk smartness! Det är superkraften att fixa en trasig grej eller mecka ihop en ny. Förmågan att planera och skapa, välja och bearbeta material, hantera och underhålla utrustning och lösa de problem som dyker upp, säger Victor Svedberg, kommunikatör på Teknikföretagen.

Begreppet Tekn-IQ lanseras med en kampanj som riktar sig till ungdomar som just nu funderar på om och var de ska plugga vidare efter grundskolan. Kampanjen belyser en ibland undervärderad förmåga och informerar om Industritekniska programmet.

- Det finns redan EQ, IQ. Men vi menar att vara händig och ha teknisk kompetens är en underskattad superkraft. Vi vill ruska om de ungdomar som är bra på att mecka, löda eller bara är allmänt händiga och säga: du har har en kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Om du pluggar här kommer du kunna få jobb mer eller mindre direkt efter gymnasiet, säger Victor Svedberg.

Kampanjen lanseras på Snapchat, Instagram & Youtube, en kampanjsajt och ett brev som landar i brevlådan hos ungdomar på ett antal utvalda orter med Teknikcollege-certifierade utbildningar.

Mer information finns på kampanjsajten: http://tekn-iq.se

Fakta om Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram med tät koppling till den lokala arbetsmarknaden på de orter där utbildningen finns. Tanken är att den som går utbildningen snabbt ska kunna gå ut och arbeta i industrin som finns i närheten av utbildningen. Industritekniska finns idag i drygt 200 av Sveriges kommuner.

Presskontakt

Per Braconier Presschef