Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Pressmeddelande 24 okt. 2019

Ny guide ska hjälpa teknikföretag att skydda sig mot digitala attacker

Under senare år har det skett omfattande och upprepade angrepp mot svenska företag för att stjäla eller förstöra digital information och system. Behovet av informationssäkerhet i allmänhet och cybersäkerhet i synnerhet växer. Därför har Teknikföretagen tagit fram en guide för medvetet säkerhetsarbete.

Cyberangrepp kan leda till kostsamma påföljder och att främmande makter kan komma åt teknologi och affärshemligheter. Det finns även kriminella grupper som försöker manipulera och förstöra information i utpressningssyfte.

- Allt som allt handlar det om fler än 100 000 cyberattacker per år i Sverige vilket skapar totalkostnad på cirka 16 miljarder kronor hos svenska företag, säger Patrik Sandgren som arbetar med digitaliseringsfrågor på Teknikföretagen.

För att minimera risken för cyberattacker behöver företag kompetens på alla nivåer. Det handlar både om specialistkompetens och bredare kunskap inom säkerhetsområdet.

- Teknikföretagen vill stötta medlemsföretagen i arbetet med cybersäkerhet och har därför tagit fram en guide som primärt är riktad till de mindre teknikföretagen, berättar Patrik Sandgren. Vi har noterat en ökad grad av förfrågningar och behov av vägledning i frågor som rör digital säkerhet.

Mindre teknikföretag är särskilt utsatta för digitala attacker eftersom de, generellt sett, har en lägre grad av medvetenhet om cybersäkerhet och mindre resurser.

- Det kan vara svårt för mindre företag att veta var man ska börja och vilka områden säkerhetsarbetet bör omfatta. Med hjälp av guiden hoppas vi att företagen kommer igång. Vi har bland annat sammanställt en checklista med de aktiviteter vi rekommenderar att företagen arbetar med, säger Patrik Sandgren.

Guiden publiceras under #CyberSecurityAwarenessMonth. Det vill säga den månad då cybersäkerhet uppmärksammas i hela Europa.

Presskontakt

Anna Lööf Presschef
Patrik Sandgren Expert Digitalisering