Dataförordningen[1] ger användare av uppkopplade produkter, och tillhörande tjänster, rätt att få tillgång till den data som genereras när produkten används. Den som säljer, hyr ut eller leasar produkten är skyldig att se till att användaren får tillgång till denna data på ett ”enkelt, kostnadsfritt och säkert sätt”.
Användaren har även rätt att låta en tredje part få tillgång till datan. Redan innan ett köp eller en uthyrning måste företaget tillhandahålla information om vilken data som samlas in och hur den kan nås.
- Dataförordningen är långt ifrån enkel att förstå, säger My Bergdahl, näringspolitisk expert på Teknikföretagen, och därför är jag glad att vi nu kan erbjuda våra medlemsföretag en guide som förhoppningsvis gör det hela lite enklare.
Förordningen innehåller en lång rad krav och förhållningsregler. Bestämmelserna innebär också att produkter på den inre marknaden redan i september 2026 som huvudregel ska vara utformad så att användare direkt får tillgång till datan.
- Huvudregeln är att data ska vara tillgänglig och dataförordningen är i mångt och mycket en rättighetslagstiftning för användare. Som tillverkare eller leverantör får man omfattande skyldigheter och behöver se över sina avtal så att man uppfyller kraven, fortsätter My Bergdahl.
För att underlätta för sina medlemsföretag erbjuder Teknikföretagen nu en guide som tagits fram av den europeiska branschorganisationen Orgalim. Den är särskilt anpassad för tillverkningsindustrin och förklarar Dataförordningens krav på ett praktiskt och lättillgängligt sätt. Guiden innehåller bland annat checklistor, illustrationer och konkreta exempel.
– Guiden är tänkt som ett stöd i företagets arbete och bygger på experters tolkningar av förordningen. Det är dock varje företags eget ansvar att avgöra vilka åtgärder som krävs för den egna produkten och situationen, säger My Bergdahl.
Det är viktigt att komma ihåg att guiden inte är ett facit. Hur lagen ska tolkas är i slutändan en fråga för EU-domstolen. Därför bör företagen se vägledningen som ett verktyg – inte en garanti.
Teknikföretagens medlemmar hittar guiden här. Den är framtagen av branschorganisationen Orgalim och kompletteras av vanliga frågor och svar från EU-kommissionen, som löpande uppdateras: (Commission publishes Frequently Asked Questions about the Data Act | Shaping Europe’s digital future)
[1] Förordning - EU - 2023/2854 - EN - EUR-Lex