Gapet i tillväxttakt mellan USA och EU är ett misslyckande för Europa. Att USA kommer att fortsätta dra ifrån är ingen vild gissning utan ett reformerat EU.
EU behöver kraftfulla och snabba åtgärder för att öka tillväxten. Mario Draghi beskriver utvecklingen i existentiella termer och kopplar samman det med möjligheten att värna EU:s grundläggande principer som fred, demokrati och välstånd. Det visar allvaret i det arbete som nu ligger framför oss och där industrin och de tekniska lösningar vi står för spelar en avgörande roll.
Samtidigt som vi väntar på en nationell industristrategi efterfrågar Draghi en europeisk industristrategi som i huvudsak ska bygga på tre områden.
1. Kommersialisering och innovation
EU har ett starkt forsknings- och innovationssystem som levererar kunskap i världsklass. Men samtidigt finns många hinder för att företag ska kunna kapitalisera på kunskapen och ta innovationer till marknaden.
Detta är en helt central fråga utifrån ett industriellt perspektiv och förutsättningarna för detta är något Teknikfören arbetar aktivt med. Jag ser att det finns mycket att göra inom både industripolitiken och forsknings- och innovationspolitiken - både kopplat till investeringar och policyförändringar – för att lyckas med detta. Det gäller bland annat modeller för riskdelning mellan privat och offentligt, tillgång till teknikinfrastrukturer där industrin kan testa sina lösningar och ett starkt och industriellt drivet FoI-ramprogram på EU-nivå.
2. Minskning av koldioxid och stärkt konkurrenskraft
Draghi pekar på behovet av att bättre samordna EU:s energiomställning med konkurrenskraftsagendan. Här är det nödvändigt med lika spelregler, något Teknikföretagen också aktivt driver. EU kan sänka energikostnaderna, men stöter på intressemotstånd, höga räntenivåer och problem med medlemsstater som ser energiskatter som en viktig inkomstkälla. Mer fossilfri energi behövs, och priset på grön energi efterfrågas att frikopplas från fossil energi. Det är glädjande att problemen med energipolitiken blir ordentligt genomlyst.
3. Säkerhet och minskat beroende
EU behöver en utrikeshandelspolitik, bland annat genom fler frihandelsavtal. En mer framåtlutad frihandelsagenda är något Teknikföretagen har högt på vår EU-politiska dagordning och därför ser positivt på.
Det finns ett antal stora frågor som ännu inte besvarats. Särskilt kring hur de enorma investeringar som nu behöver göras ska komma till stånd och hur samordningen mellan offentligt och privat kapital ska se ut. Detta är början och det återstår att se hur väl rapportens förslag faller ut under den nya mandatperioden.