Stiltje i innovationslandet

Det svenska innovationsklimatet har stagnerat. Under de senaste fem åren finns inga tecken på att de övergripande förutsättningarna att bedriva FoU i Sverige förbättrats. De främsta utmaningarna som framkommer i årets FoU-barometer är kompetensbrist och att forskningspolitiken inte motsvarar den nivå som företagen ser behov av. Oroande signaler som verkligen behöver tas på allvar anser Teknikföretagen.

Bild: FoU-barometer 2023 Bild: FoU-barometer 2023

Nyhet
18 okt. 2023
Sakområde:

Varje år genomför Teknikföretagen och IVA en gemensam undersökning av FoU-klimatet i Sverige. Undersökningen baseras på insikter från FoU-cheferna på de kunskapsintensiva företagen.

När de svenska FoU-cheferna får ge sin bild av läget kan det konstateras att stagnationen är ett faktum. Innovationsklimatet har inte ändrats varken till det bättre eller sämre under de senaste fem åren. Omkring 60 procent anser att Sverige har ”bra” förhållanden för att bedriva FoU. Cirka 10 procent svarar ”mycket bra”. En fjärdedel anser att de ”varken är bra eller dåliga”. Det duger inte för ett land som strävar efter tekniskt ledarskap och konkurrerar med andra länder om investeringar i FoU.

− FoU-cheferna är med rätta bekymrade över forskningspolitiken i Sverige. Det är en samstämmig bild att de neddragningar på finansieringen av offentlig forskning och innovation, som särskilt berör Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, är fel väg att gå. Sverige behöver tvärtom ökade offentliga satsningar och ett starkare Vinnova, säger Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.

− Det är särskilt slående att FoU-cheferna efterlyser en nationell teknik- och innovationsstrategi. Sverige behöver en tydlig prioritering av de områden som är våra industriella styrkor eller där vi inte kan tillåta oss att vara underkritiska. Det är också en fråga som Teknikföretagen ser som prioriterad, avslutar Patrik Sandgren.

FoU-Barometer 2023

PDF 1.0 MB

FoU-Barometer 2023.pdf