Regeringen meddelade nyligen att en svensk STEM-strategi ska tas fram. Det är ett mycket välkommet initiativ som efterfrågats av industrin och är ett viktigt led i att förbättra utbudet av personer, och stärka utbildningskvalitén inom utbildningsområden av relevans för industrin. Bakgrunden är att Sverige ligger efter många jämförbara länder som Finland och Danmark som sedan många år en politiskt beslutad STEM-strategi (Science, technology, engineering, and mathematics).
Men det är inte bara gällande en STEM-strategi som Sverige ligger efter. Detsamma gäller avsaknaden av en nationell teknik- och innovationsstrategi. Detta genomförs nu i länder som Finland, Norge, Nederländerna och finns redan i Israel, Sydkorea och Tyskland. OECD har pekat ut avsaknaden av en teknik- och innovationssstrategi som en stor brist i det svenska forsknings- och innovationssystemet.
- Som komplement till STEM-strategin behövs att regeringen initierar en nationell teknik- och innovationsstrategi för att veta inom vilka områden de personer som examineras ska arbeta. Det handlar ytterst om att bättre prioritera och satsa på befintliga industriella styrkor och forskningsområden. Vi måste ha en strategi för vilka kunskapsområden vi som land ska bli bäst på, det fungerar inte att satsa lika mycket på allt, säger Patrik Sandgren, Näringspolitisk expert inom digitalisering på Teknikföretagen
Det finns ett stort behov av en tydligare strategisk inriktning på det forsknings- och innovationspolitiska området. Utan en övergripande strategi för hur akademi, institut och industri gemensamt ska satsa riskerar Sverige att halka efter jämförbara länder. Det globala teknikutvecklingsracet pågår i snabb takt och konkurrensen om näringslivets FoU-investeringar är hård.
- En tydligare strategisk inriktning skulle bidra till att säkra att näringslivets FoU-investeringar förläggs här samt bidra till att Sverige som litet men kunskapsintensivt land kan bedriva internationell, excellent forskning och ta fram innovationer i världsklass. Detta är något som regeringen pekat ut som prioriterat framåt. En nationell teknik- och innovationsstrategi kompletterar STEM-strategin och ger ett välkommet bidrag till regeringens ambitioner, säger Emma Wikberger, Policystrateg på Teknikföretagen.
En teknik- och innovationsstrategi skulle bidra till att snabba på kunskapsuppbyggnaden inom de kunskapsområden som är särskilt viktiga för att förbättra Sveriges konkurrenskraft, möjliggöra den gröna och digitala omställningen och bygga ett resilient samhälle med ett starkt totalförsvar. Det finns en rad nyckelteknikområden där Sverige behöver ligga i framkant. Det rör sig om exempelvis elektronik, avancerade material och telekom.
Det är viktigt att processen för hur en nationell teknik- och innovationsstrategi utformas blir bra.
- En strategi bör utformas gemensamt av akademi, institut och näringsliv för att säkerställa att industrins behov, forskningens kvalitet och nyttogörande och implementering fångas upp. Politiken behöver legitimera innehållet och anslå medel utefter strategin, säger Patrik Sandgren.