Arbetskraftsinvandring – positivt att arbetsmarknadsprövningen slopas
Vid en presskonferens idag meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att det blir den redan pågående utredningen ”En behovsprövad arbetskraftsinvandring” som får i tilläggsuppdrag att utreda den nya lönegränsen för arbetskraftsinvandring. Den förra regeringens förslag om återinförande av arbetsmarknadsprövning stoppas. Därtill får utredningen ett uppdrag om att föreslå åtgärder som främjar den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Utredningens uppdrag ändras nu på så sätt att utredaren inte ska fullfölja uppdraget att föreslå ett nytt system för arbetsmarknadsprövning.
– Vi tycker att det är positivt att grundtanken i nuvarande system om att det är arbetsgivarens behov av arbetskraft som ska avgöra behovet av arbetskraftsinvandring behålls, säger Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen. En återgång till det tidigare regelverket med ett system för arbetsmarknadsprövning hade riskerat att kraftigt försämra förutsättningarna för en effektiv kompetensförsörjning, fortsätter han.
Innan jul röstade riksdagen igenom att ett nytt högre försörjningskrav ska gälla för tredjelandsmedborgare som arbetar i Sverige, så kallade arbetskraftsinvandrare.
– Det var inga nya besked kring själva lönenivån. Det som händer nu är att det blir utredaren som ska fortsätta arbetet med att föreslå lönenivå för att beviljas arbetstillstånd, men med möjlighet att föreskriva om ett lägre lönekrav för enskilda yrkesgrupper samt att vissa yrkesgrupper ska kunna exkluderas från möjligheten att beviljas arbetstillstånd, säger Klas Wåhlberg.
– Innan jul kom även beskedet att Migrationsverket fått i uppdrag att korta handläggningstiderna för arbetstillstånd och att förbättra situationen för den kvalificerade arbetskraftsinvandringen. Det är bra, fortsätter Klas Wåhlberg.
Vid dagens presskonferens meddelades också att även utredningen ska föreslå åtgärder som främjar den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen:
”Utredaren ska också föreslå åtgärder som främjar den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Förslagen ska utformas på ett sätt som så långt som möjligt förenklar handläggningen, minimerar den administrativa bördan för arbetsgivare och möjliggör korta handläggningstider.”
Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 januari 2024.
– Vi uppskattar att man kopplar på ett nytt uppdrag till utredningen om hur den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen ska förbättras och har ett tydligt fokus på att handläggningstiderna för arbetstillstånd ska kortas. Det kommer göra positiv skillnad för våra medlemsföretags möjligheter att rekrytera globala talanger, säger Klas Wåhlberg.
– Att förbättra förutsättningarna för eftersökt internationell kompetens att komma till Sverige och arbete är en fortsatt prioriterad fråga för oss. Det är mycket som behöver göras och det brådskar. Från sin bas i Sverige utvecklar, producerar och exporterar våra medlemsföretag lösningar på de stora globala samhällsutmaningarna. Det vill vi att de ska kunna fortsätta göra, avslutar Klas Wåhlberg.