Samtidigt ser vi att orderstockomdömet blev än mer negativt i maj. Sammantaget tolkar vi resultaten från Konjunkturbarometern som att företagen är hoppfulla om framtiden men vi finner inget stöd för någon hög tillväxt i närtid för tillverkningsindustrin i stort.
I Konjunkturbarometerns senaste undersökning ställdes tre extrafrågor som syftar till att få lite inblick i hur företagen påverkas av högre tullar och osäkerheten kopplat till detta. De tre extrafrågorna som ställdes var:
- Hur har företagets produktionsvolym påverkats under de senaste 3 månaderna av förändrade tullar eller ökad osäkerhet kring framtida tullnivåer?
- Hur förväntar ni er att produktionsvolymen kommer att utvecklas under de kommande 3 månaderna till följd av förändrade tullar eller ökad osäkerhet kring framtida tullnivåer?
- Hur förväntar ni er att företagets investeringar kommer att påverkas under de kommande 12 månaderna till följd av förändrade tullar eller ökad osäkerhet kring framtida tullnivåer?
I samtliga fall fanns 4 svarsalternativ: (i) öka(t), (ii) vara (varit) oförändrad, (iii) minska(t) i liten utsträckning, och (iv) minska(t) i stor utsträckning.
Svaren pekar mot att effekten av tullarna på företagens produktion hittills varit begränsad. Totalt i tillverkningsindustrin svarar ungefär 1 av 5 företag att deras produktion minskat i liten utsträckning och praktiskt taget alla andra svarande anger att produktionen varit oförändrad till följd av tullarna. Förväntningarna om framtida produktion är mer negativa och ungefär dubbelt så stor andel (drygt 40 procent) anger att produktionen kommer att minska i liten utsträckning. Möjligen hör detta ihop med att omdömet om exportorderstockens storlek föll tillbaka i maj.
Även effekten på investeringarna väntas bli begränsad och ungefär ett av fyra företag anger att investeringarna väntas minska i liten utsträckning medan 4 procent angav att investeringarna skulle minska i stor utsträckning och 8 procent angav att investeringarna faktiskt skulle öka.
Som vanligt skiljer sig delbranscherna inom industrin åt. Det finns flera delar av industrin som inte är exponerade mot amerikansk import alls medan andra företag exporterar en betydande andel av sin produktion till USA. I till exempel motorfordonsindustrin anger nästan hälften av företagen att produktionen har minskat i liten utsträckning och drygt 4 av 5 företag anger att produktionen väntas minska de kommande 3 månaderna.
Sammantaget är bilden att företagen inom industrin tror på en ganska bred men begränsad effekt av de amerikanska tullarna. Sannolikt avser dock svaren i första hand de direkta effekterna på svenska företag. Ökade handelshinder riskerar att leda till dämpad handel och ekonomisk aktivitet globalt, vilket också påverkar utsikterna för exporterande företag. I den konjunkturrapport som vi publicerade för snart 2 veckor sedan har vi bilden att svensk ekonomi och svensk export kommer att stärkas på sikt men att återhämtningen blir fördröjd som konsekvens av tullarna. Den bilden står sig efter den data som Konjunkturinstitutet publicerade idag.
Läs mer här
Turbulent tid