Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 07 apr. 2021

Svensk industrikultur ger nya möjligheter!

En prestigelös och kreativ arbetsmiljö ger svenska teknikföretag ett försprång i omställningen mot digital och grön industri som pågår i industrivärlden. – I Sverige är det självklart att bidra med idéer, ifrågasätta och samarbeta, säger Teknikföretagens Cecilia Warrol inför onsdagens TV-möte med näringsminister Ibrahim Baylan.

Cecilia Warrol, Teknikföretagen, och näringsminister Ibrahim Baylan (S), är två av de medverkande i Teknikföretagens livesändning den 7 april.
Cecilia Warrol, Teknikföretagen, och näringsminister Ibrahim Baylan (S), är två av de medverkande i Teknikföretagens livesändning den 7 april.

Teknikföretagen firar organisationens 125 år i sex livesändningar där journalisten Marianne Rundström sätter fokus på hur framtidens utmaningar ska lösas. Avsnitt 2 sänds onsdagen 7 april och handlar om svensk produktion ur olika perspektiv. Bland gästerna finns näringsminister Ibrahim Baylan och Teknikföretagens expert Cecilia Warrol.

– Den industriella verksamheten i Sverige har ökat och är konkurrenskraftig. Men kunskapen om svensk industris betydelse för jobb och välstånd behöver stärkas hos politiker och beslutsfattare.

Cecilia Warrol menar att svenska teknikföretag har många styrkor som skapar goda förutsättningar i den tuffa globala konkurrensen.

– Svenskar är ”digitala” och vi har en snabb acceptans för nya tekniker jämfört med många av våra konkurrentländer. Svensk industri kännetecknas också av ”platta” organisationer och ett stort inslag av medbestämmande där det är naturligt att komma med idéer. Det är en förklaring till att små och stora företag många gånger har ställt om, anammat ny teknik och anpassat sig efter nya marknadsvillkor – snabbare än konkurrenterna.

Närhet till innovationer

Anton Svensson är vd för småländska Ewes som bland annat tillverkar stålfjädrar, och medverkar i onsdagens sändning.

– Vi ligger långt fram men inte längre fram än jämsides med de tuffaste konkurrenterna, vilka andra länder kan inte göra det vi gör? Ewes är underleverantör till flera stora industriföretag i Sverige. De stora företagen är en otroligt viktig motor för Sverige och många underleverantör är väldigt beroende av dessa.

– Vi får inte tappa de stora industriföretagen, varnar Anton Svensson som samtidigt tillhör de som flyttat hem verksamhet till Sverige. En företeelse som aktualiserats under pandemin, men som Ewes inledde långt tidigare. 

– Det är inte så att allt har vänt, men det har blivit en bättre balans.

Bland de medverkande i sändningen finns också Scanias Mathias Wijkström för att berätta om företagets omställningsresa, Mari Kadowaki från batteritillverkaren Saft och Patrik Andersson från GARO som bland annat producerar laddinfrastruktur. Vi möter också Väderstad som menar att svensk produktion skapar närhet till innovationer – för världsmarknaden.

Det är upplagt för ett spännande möte när Teknikföretagen sänder avsnitt två av "Lösningar Live!" onsdagen den 7 april kl 16.00 på teknikforetagen.se/live. 

Se programmet i efterhand via spelaren nedan.