Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Idag 04 feb. 2021

Smidig teknik för en ny livsstil

Att sortimentet ska tåla tuffa tag och hålla är en självklarhet för småländska Thule — är produkterna dessutom smarta kan de ändra kundernas liv.

Thule Chariot Cross.
Thule Chariot Cross.

– Vi kallar det ”användardriven produktutveckling”, de små tekniska lösningarna som förenklar vardagslivet, säger Magnus Welander. Han är vd för småländska Thule Group vars produkter har underlättat fritid och vardag för människor i stora delar av världen i över 75 år.

– Åker du till Sälen ser du takboxar från oss som är över 30 år gamla — det är positivt! Skälet till att du köper nytt ska inte vara att du måste, utan att du vill, förklarar han självsäkert.

Magnus Welander, vd för Thule Group.

Slitstarka komponenter och robusta konstruktioner är en självklarhet för Thule, inte minst av säkerhetsskäl — den som transporterar sina barn i företagets produkter ska känna sig trygg och det finns naturligtvis inget utrymme för kompromisser.

Men — även på ett djupare plan är Thule med och vrider utvecklingen i en mer hållbar riktning, och hjälper till att förändra en livsstil där fler vill bromsa upp och lyckas med det så kallade livspusslet där förskolehämtning, träning och transporter hit och dit ska få plats. Teknik och design är verktyg som gör det lättare att ställa om, konstaterar Magnus Welander.

– Är det enklare att montera av takräcket när man använt det så minskar man bensinförbrukningen och är det smidigare att använda takboxen när man behöver extra utrymme köper man kanske en mindre bil, förklarar han som exempel.

Redskap som ersätter bilen

Henrik Eriksson är designchef hos Thule Group, och stämmer in i beskrivningen av hur smarta lösningar förenklar omställning. Ett tydligt exempel på ett redskap som möjliggör en större livstilsförändring är Thules serie med multifunktionella barnvagnar som kan användas traditionellt för promenad - ”strolling” - men också vid löpning, som cykelkärra och under skidåkning.

"Vagnen fungerar länge — från att barnet är nyfött upp till skolåldern, och har ett brett användningsområde."

– Vi har arbetat med design och teknik ur flera olika perspektiv, förklarar han. Visuellt, för att den ska likna en traditionell barnvagn och funktionellt för att den ska vara lätt att förstå. Det finns ett motstånd när det är för svårt och man ska känna sig trygg i att göra rätt, förklarar han. Vagnen fungerar länge — från att barnet är nyfött upp till skolåldern, och har ett brett användningsområde.

Henrik-Eriksson-thule.jpg
Henrik Eriksson, designchef hos Thule Group.

– Jag vet att den används som ersättning för att ha två bilar — året om, med dubbdäck och som träningsredskap till och från förskolan även på vintern, säger Henrik Eriksson.

Som vd Magnus Welander konstaterar — vi driver inte trenden, men vi skapar möjligheter till förändring!

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.