Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Idag 23 juni 2021

Revolutionerande teknik gör Husqvarnas robotgräsklippare smartare och mer hållbar

Husqvarnas mål är att presentera 50 nya innovationer till 2025 kopplat till koncernens hållbarhetsmål. 2020 arrangerades därför första Sustainovate Open där svenska startup-företag tävlar med idéer och lösningar som på olika sätt bidrar till en mer cirkulär ekonomi. Vinnare blev Ekkono Solutions, vars teknik kan bidra till en mer hållbar robotaffär.

Towe Ressman, VP Global Design på Husqvarna Group, och Ann-Karin Lindblom Director Group Innovation på Husqvarna Group.
Towe Ressman, VP Global Design på Husqvarna Group, och Ann-Karin Lindblom Director Group Innovation på Husqvarna Group.

Smartare produkter som underlättar vardagen för användare och samtidigt bidrar till ett mer hållbart samhälle har länge varit ledstjärnan för Husqvarna Group. Den övergripande strategin för företagets innovations- och hållbarhetsarbete har döpts till Sustainovate. Fokus är ökad cirkularitet, förbättrad resursanvändning, minskade koldioxidutsläpp och att få kunderna att göra mer hållbara val. 

– Sustainovate 2025 är vår strategiska plan för att leda övergången till en hållbar omvandling av branschen.  Vi vill driva förändringen och på det sättet har Sustainovate Open varit en riktigt bra kickstart, berättar Towe Ressman, VP Global Design på Husqvarna Group.

Sustainovate Open arrangeras i partnerskap med teknik- och innovationshubben THINGS. Vinnaren får en pilotbudget och möjligheten att ta fram utveckla sitt koncept tillsammans med Husqvarna Group. Målet är att utveckla en lösning för en global marknad. Vinnare 2020, Ekkono Solutions, är ett svenskt mjukvaruföretag som utvecklat en mjukvara för maskininlärning som placeras på själva produkten (edge machine learning). Detta innebär att varje uppkopplad maskin lär sig utifrån sina egna specifika data och blir därmed smartare.

Anna-Karin Lindblom, Director Group Innovation på Husqvarna Group ser stora möjligheter i att bädda in den nya tekniken i bolagets utbud av robotgräsklippare.

"Detta ger en helt ny möjlighet att förlänga livslängden både på nya och befintliga produkter genom mjukvaruuppgradering."

– Detta ger en helt ny möjlighet att förlänga livslängden både på nya och befintliga produkter genom mjukvaruuppgradering. Vi kan erbjuda större kundanpassning av produkterna då de blir smartare och lär sig om just kundens specifika trädgård. Det handlar för oss om nya affärsmöjligheter och att skapa ännu mer långvariga kundrelationer.

Husqvarna testar nu tekniken i en liten och avgränsad skala, för att sedan utvärdera om och när den kanske i en framtid kan lanseras till kund.

Automower-Concept-r.jpg
Automower Concept R.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.