Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Idag 25 aug. 2021

Nyckeln till hållbar framgång - produktion på hemmaplan

I över 100 år har Skeppshultcykeln producerat sina egna ramar. Principen är den samma i dag som då – ett stålrör som förädlas och förvandlas till Sveriges mest eftertraktade standardcyklar.

Cykeln Natur Land i Rosé matt från Skeppshult.
Cykeln Natur Land i Rosé matt från Skeppshult.

– Vi vill göra en högkvalitativ produkt och därför är det extra viktigt att tillverkningen sker på hemmaplan, säger Skeppshults VD Jonas Andersson.

Skeppshultcykeln har fått många utmärkelser genom åren. Modell Z är till exempel den enda cykel som fått prestigefyllda Utmärkt Svensk Form.

Företaget grundades 1911 i småländska Skeppshult. I dag arbetar 45 personer på den 7000 kvm stora produktionsanläggningen. Och det är här som man fortfarande skapar sina prisbelönta alster.

– Det är förstås roligt och en bekräftelse på att vi gör rätt. En av nycklarna till framgången är att vi valt att vara kvar med vår tillverkning här i Skeppshult. Genom att ha allt under ett tak kan vi ha en helt annan kontroll och säkerställa kvalité i alla led från produktion till slutgiltig produkt, säger Jonas som tog över företaget 2010 tillsammans med sin bror Magnus Andersson.

Jonas-Magnus-Andersson-skeppshult.jpgJonas Andersson och Magnus Andersson, ägare Skeppshult.

Enligt statistik från Cykelbranschen har cykelförsäljningen till konsument ökat med cirka 30 procent 2019/2020 jämfört med cykelsäsongen 2018/2019.

Bakom den kraftigt ökande försäljningen ligger, enligt Cykelbranschen, inte bara förändrade resvanor till följd av coronapandemin, det handlar också om ett generellt ökat intresse för att cykla.

Cykeltrenden tros bero på flera saker som till exempel ökad miljömedvetenhet men också ökat intresse om den egna hälsan. Det handlar om allt från ren träningscykling till cykelpendling till och från jobbet.

– Vi gör ju en produkt som ligger i tiden och kommer så att göra. Då är det också viktigt att vi har en produktion som hänger med i tiden och har så liten miljöpåverkan som är möjligt, framhåller Jonas Andersson.

Skeppshult ser hela tiden över sina processer i allt från energieffektivisering till arbetsmiljön i produktionen. Miljötänket går som en röd tråd i hela verksamheten och är integrerad i alla beslut.

Skärning av cykelramarna sker numera med den senaste maskintekniken, en rörlaser som också är företagets största investering i modern tid:

– Tack vare den så har vi minskat produktionstiden från 5 minuter till 14 sekunder vilket förstås innebär att vi kan öka tillverkningsvolymen men det betyder också att ledtiden och energianvändningen har minskat kraftigt, berättar Fredrik Andersson som är produktionschef.

skeppshult-lasertube.jpgBild från produktionen.

Skeppshults cyklar består i dag, precis som 1911, av en stålram signerad SSAB även om man i dag gått över till ett lättare höghållfast stål som gör att cykeln inte blir så tung för användaren. Varumärket är byggt på tradition och kvalité. Företagets egen pay off är just ”ovanligt vanliga cyklar”.

– Stålram är bra ur miljösynpunkt eftersom det krävs mycket mindre energi vid tillverkningen än till exempel aluminium. Vår cykel är rakt igenom ett gediget svenskt hantverk. Den genuina känslan och kvalitén hade vi aldrig kunnat skapa om vi haft vår tillverkning utanför Sverige. Jag är övertygad om att vår småländska identitet är en av nycklarna till vår framgång, avslutar Fredrik.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.