Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Idag 04 feb. 2021

”Man ska i princip kunna äta våra gungor”

Giftfritt och närproducerat — det är ledord för Hörby Bruk som inte räds de stora varuhuskedjornas prispress på trädgårdsprodukter och lekutrustning. I stället flyttar man hem allt mer av tillverkningen - och gör succé!

– Med smarta tekniska lösningar går det faktiskt även i ett högkostnadsland som Sverige, berättar vd Göran Sjöberg entusiastiskt.

Hörby Bruk är ett anrikt företag, i mer än 100 år har företaget levererat bland annat trädgårdsutrustning till proffs och privatmarknad, inte minst skottkärror, och man är stolt över kombinationen historia, hantverk och smart produktion. Samtidigt konkurrerar företaget på en marknad där prispressen är stor från de tunga varuhuskedjorna. Hörby Bruk har valt att inte följa med i ”slit och släng”-racet nedåt, och det har lönat sig menar Göran Sjöberg.

"Närproducerade produkter tillverkade här i stället för på andra sidan jordklotet är vår grej."

– Pendeln har svängt, närproducerade produkter tillverkade här i stället för på andra sidan jordklotet är vår grej och vi har tagit mer marknadsandelar än någonsin. Det blir lite dyrare men kvalitetsmässigt håller det mycket längre.

Göran Sjöberg, vd, Hörby Bruk.

Automation är en viktig förklaring till företagets framgång och det faktum att man kunnat öka andelen produktion i Sverige från 60 till 80 procent under de senaste åren, och nu planerar för fortsatt ökning. 100 procent kommer det förmodligen aldrig att bli eftersom vissa produkter, som luftgummihjul till skottkärror inte tillverkas vare sig i Europa eller USA.

Gynnar svensk industri i stort

Av Hörby Bruks produktion går ca 50 % till professionella kunder inom byggindustrin och resten till privata kunder. Bland de som nyttjar företagets produkter finns barn, vilket ställer stora krav på säkerhet och materialval. ”Man ska i princip kunna äta upp en gungsits” som Göran Sjöberg uttrycker det.

De europeiska kraven är hårda, beskriver inköpschefen Carina Lonhage. Det mesta av lekutrustningen - som gungställningarna - tillverkas i Hörby, men det behövs också detaljer som gungsitsar och klätterrep, som företaget importerar. 

– Vi är ytterst noga. Plaster och färger får inte innehålla några skadliga ämnen. Vi har ett antal leverantörer som vi har arbetat med länge, och säkrar upp att de förstår hur viktigt det är. Utrustningen testas också av ett prövningsinstitut, det får inte hända något, det handlar både om barnet och risken för rubriker, konstaterar Carina Lonhage som menar att det sliras en del på detta område på marknaden.

– Om man importerar billiga lekprodukter kanske man inte alltid har koll på om de lever upp till EU:s lekstandard. Idag kan man som konsument köpa direkt från Fjärran Östern, då riskerar du att få in prylar i Europa och Sverige som inte alltid är godkända.

Carina Lonhage, inköpschef, Hörby Bruk.

Carina Lonhage och Göran Sjöberg är överens om att hållbarhet innebär att något ska hålla länge, och att man exempelvis kan köpa reservdelar när det behövs.

– Eftermarknaden blir viktigare och viktigare, förklarar Göran Sjöberg. Ta träskalmarna på skottkärran — när de går sönder efter 20 år går de att byta. Kan du inte köpa reservdelar så är det ju slit och släng.

– Vi anser att tillverkning av den här typen av produkter i Sverige gagnar svensk industri i stort!

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.