Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

”Grön omställning är ingen quick-fix”

Det är bråttom, men vi måste tänka och agera långsiktigt. Det är en av klimatkrisens och hållbarhetsutmaningens grundläggande paradoxer. En svår nöt att knäcka, särskilt i en tid som präglas av högt uppdrivet tempo och rastlösa marknader. Det säger Marcus Wallenberg i en intervju med Teknikföretagen.

Marcus Wallenberg. Marcus Wallenberg.

Imorgon
01 sep. 2021
Sakområde:

– Det stämmer att takten i den gröna omställningen är en nyckelfråga, vi vet att vi måste agera kraftfullt nu, samtidigt som vi måste ha orken att hålla i. Hållbarhet och grön omställning är ingen quick-fix och går kanske inte alltid ihop med så kallad kvartalskapitalism, säger Marcus Wallenberg. 

Han jämför med den digitala omställningen som hänger ihop med den gröna men har ett annat grundtempo.

– Digitaliseringen är snabb till sin natur, det har vi inte minst sett under det här året, medan hållbarhet till exempel handlar om sådant som energifrågor med extremt långa ledtider. Det kan göra det svårare att se den direkta nyttan med eventuella hållbarhetsåtgärder, både för företagen och kunderna, säger han.

165 år är ju en hyfsat lång tid, så länge sedan var det som prästsonen och sjökaptenen André Oscar Wallenberg startade Sveriges första affärsbank, Stockholms Enskilda Bank, och lade grunden till familjen Wallenbergs unika roll i Sveriges finansiella, industriella och forskningsrelaterade utveckling.

”Att skifta från det gamla till det som kommer är den enda tradition värd att vårda”, skrev Marcus Wallenbergs farfar Marcus Jr i ett brev till sin bror Jacob 1946, och det är ingen tokig princip att hålla sig i.

I början av 1900-talet var det de så kallade snilleföretagen, som Ericsson och SKF där Wallenbergfamiljen sedan länge har ett stort engagemang, som kommersialiserade banbrytande uppfinningar och bidrog till att förvandla Sverige från ett fattig bondesamhälle till en modern industrination.

Nu hoppas många att dagens nya snilleföretag ska göra gröna innovationer och sälja till hela världen, och på det sättet driva den hållbara omställningen och rädda landets välfärd på samma gång.

– Tekniska innovationer kommer definitivt att krävas, men kom också ihåg att svenskt näringsliv ofta har utvecklats genom att befintliga företag har förnyat sig, många av våra stora bolag har ju en lång historia. Samtidigt behövs de nya som en disruptiv kraft som utmanar de gamla, tvingar dem ställa om och på det sättet skapar en dynamisk företagskultur, så jag skulle säga att det är kombinationen som är styrkan, säger Marcus Wallenberg.

Han pekar till exempel på skogsindustrin och nämner både det ökande träbyggandet och samarbetet mellan Stora Enso, ett annat Wallenberg-företag, H&M och IKEA med målet att tillverka textilier av träfiber, ett miljövänligare alternativ till bomull och oljebaserade material.

Och ja, vetenskaplig och teknisk utveckling spelar en central roll när vi ska styra om näringslivet och samhället i klimatsmart riktning – och ja, den här gröna evolutionen måste ha en robust finansiering; miljömässig hållbarhet kräver ekonomisk hållbarhet som mår bra av social hållbarhet. I den bästa av världar hänger de tre dimensionerna ihop i ett friskt och sunt ekosystem. 

"Sverige är ett litet, exportberoende land och det vi har att komma med på en global och hårt konkurrensutsatt världsmarknad är kunskap, innovation, förnyelse."

– Det är bland annat det vi vill bidra till med de 17 Wallenbergstiftelserna som tillsammans delar ut cirka 2,5 miljarder kronor varje år till svensk forskning och utbildning. Sverige är ett litet, exportberoende land och det vi har att komma med på en global och hårt konkurrensutsatt världsmarknad är kunskap, innovation, förnyelse. Vi måste kunna och våga investera oss in i framtiden.

Att det allt intensivare och breda intresset för hållbarhet idag är på riktigt ser Marcus Wallenberg flera exempel på. Det talar sitt tydliga språk att världens största kapitalförvaltare Blackrock numera anser att företag med svagt hållbarhetsarbete utgör en investeringsrisk.

"Vi bor alla på samma planet och har barn och barnbarn som är beroende av att vi agerar nu.

– Jag tror att många i min ålder har levt med den här frågan länge, men kanske ändå inte tagit den ordentligt på allvar förrän på senare år. Det är en medvetenhet som vuxit över tid och idag är jag övertygad om att klimatfrågan och hållbarhet är helt nödvändiga att adressera. Vi bor alla på samma planet och har barn och barnbarn som är beroende av att vi agerar nu, säger Marcus Wallenberg.

Han påminner om att farfar Marcus Jr var engagerad när Världsnaturfonden bildades, för att lyfta traditionen, men undviker att säga att han själv sitter i den svenska grenens förtroenderåd. Däremot kommenterar Marcus Wallenberg det latinska motto från 1931 som familjen Wallenberg ofta förknippas med – ”esse non videri” – och hur det missförståtts genom åren.

Det ska ses som en vilja att verka – på riktigt, inte bara synas vara; att ta ansvar, lösa uppgiften och få jobbet gjort. På ett långsiktigt hållbart sätt.

– Det har inte blivit enklare i vår mediala tid, men kanske ännu viktigare. På hållbarhetsområdet finns det en hel del som görs för att det ser bra ut eller för att vi tror att det ger effekt. Här måste samhället kraftsamla för att höja kunskapsnivån, öka hastigheten från forskning till praktisk tillämpning och stödja företagen i deras omställningsarbete.

Marcus Wallenberg

Marcus Wallenberg är styrelseordförande i SEB, Saab, FAM och Patricia Industries samt vice ordförande i Investor och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Därutöver är han engagerad inom bland annat läkemedelsindustrin som styrelseledamot i AstraZeneca. Marcus har en Bachelor of Science in Foreign Service från Georgetown University.

 

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.