Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 22 apr. 2021

”Företagen måste upp på hästryggen”

Den dramatiska digitaliseringen förändrar stora delar samhället. Hur den ritar om kartan för industrin var ämnet i det fjärde avsnittet av Teknikföretagens serie livesändningar med anledning av organisationens 125-årsfirande.

Annie Lööf (C), Tom Erixon (Alfa Laval), Patrik Sandgren (Teknikföretagen), Ola Janson (Siemens Digital Industries Software) och programledare Marianne Rundström.
Annie Lööf (C), Tom Erixon (Alfa Laval), Patrik Sandgren (Teknikföretagen), Ola Janson (Siemens Digital Industries Software) och programledare Marianne Rundström.

– Det här är inte en funktion eller IT-verksamhet. Det handlar om en allmän kompetensutveckling, menade Tom Erixon som är vd för Alfa Laval och ordförande i Teknikföretagens styrelse och betonade brådskan i frågan.

Också i det fjärde avsnittet varvades studiosamtal ledda av journalisten Marianne Rundström med reportage och inkomna frågor. Det blev tydligt att digitaliseringen är en mycket viktig faktor i klimatomställningen, att den går fort och att bilden av Sveriges position i utvecklingen är splittrad.

– Fler företag måste ”komma upp på hästryggen” och komma igång med sin digitaliseringsresa, konstaterade Magnus Nyberg som är chef för Teknikföretagens Region Syd.

Bland gästerna i studion fanns Centerpartiets ledare Annie Lööf som lyfte de nya möjligheterna för landsbygden, som skyndats på under det senaste årets pandemi.

"De vita fläckarna i fiber- och bredbandsutbyggnaden måste bort och 5G-utbyggnad måste komma igång för att industrin, sjukvården och det offentliga ska ligga i framkant."

– Väldigt många medarbetare har valt att bosätta sig utanför de större städerna. De kan ha ett mer flexibelt arbetssätt och få livspusslet att funka, samtidigt som man kan ha kvar det kvalificerade arbetet. De vita fläckarna i fiber- och bredbandsutbyggnaden måste bort och 5G-utbyggnad måste komma igång för att industrin, sjukvården och det offentliga ska ligga i framkant, sa Annie Lööf och framhöll att Sverige ligger långt fram när det gäller internetanvändning och utbyggnad – tack vare politiska beslut.

Historisk möjlighet att bli ”coola”

Tempot skruvas upp och industrin ser möjligheterna i ett landskap som förändras enligt Alfa Lavals Tom Erixon.

– Det är uppenbart var investeringarna kommer att ske. Det tar lång tid att ställa om energi- och transportsystem. Teknik- och produktutvecklingen för att lösa klimatfrågorna måste ske under de kommande tio åren.

– Inom industrin har vi en historisk möjlighet att bli ”hippa” och coola igen! Det är så tydligt i elektrifieringen och omställningen att det är teknikutvecklingen som kommer att lösa klimatfrågan. De tusentals medarbetarna har supercoola jobb, sa Tom Erixon.

Under sändningen blev det tydligt att det finns en stor förbättringspotential i relationen mellan näringslivet och akademin för att underlätta och snabba på digitaliseringen.

– Jag vill inte peka finger men en del av forskningsvärlden har varit lite isolerad, man vill vara fri i tanken och inte binda upp sig. Men det har inte heller funnits en tydlig politik. Jag tror att vi alla behöver sätta oss runt bordet, sa Tom Erixon.

Patrik Sandgren som är ansvarig för digitaliseringsfrågor inom Teknikföretagen lyfte fram det strategiska innovationsprogrammet med bland annat Teknikföretagen, ABB, Ericsson och innovationsmyndigheten Vinnova som en positiv arena.

– Det behövs både spets och bas. Vi har otroligt bra förutsättningar för att vara ett så litet land, men det krävs medvetna och gemensamma satsningar. Vi har varit lite sega med det i Sverige, sa Patrik Sandgren.

Se programmet i spelaren nedan.

Nästa avsnitt av Teknikföretagens Lösningar live sänds 28 april klockan 16.00 och handlar om relationen mellan forskningen och industrin.