Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Imorgon 04 feb. 2021

Förändring skapas i korsvägarna

Det är lätt att fascineras av de nya och snabbväxande företagen som på bara några år går från källarbolag till miljardvärderingar. I affärslitteraturen kallas de ibland för ”enhörningar”, mytiska varelser som trotsar etablerade fakta och skapar sin egen verklighet.

Natalia Brzezinski, strategichef för Klarna i USA.
Natalia Brzezinski, strategichef för Klarna i USA.

Man skulle kanske tro att tech-profilen Natalia Brzezinski, strategichef för Klarna i USA, är en typisk enhörning, men nej, hon vill hellre framhålla en annan mytisk figur.

– Jag tror att hållbart företagsbyggande handlar mer om att vara en Fenix med förmågan att hela tiden skapa sig själv på nytt, som mytens fågel som återuppstår gång på gång från sin egen aska, starkare och vackrare än tidigare. I en tid med så hög innovations- och förändringstakt som vår är det en nödvändig förmåga om du vill fortsätta att vara relevant, säger hon.

Möjligheten att vara en del av och personligen driva förändring var också orsaken till att hon tackade ja till att börja jobba på Klarna.

– För mig representerar Klarna just en sådan omvandling inom ekonomi som Fenix-fågeln symboliserar.

Natalia Brzezinski har unika erfarenheter från samhälle, politik, innovation och affärer på båda sidor av Atlanten och framhåller ofta Sverige som en inspirationskälla.

– Jag fascineras av den svenska långsiktigheten och hur många företag i Sverige som integrerar hållbarhet i sin affärsmodell. När jag pratar med svenska företagsledare handlar det ofta om mycket långa perspektiv, hur de ska få bolagen att leva i decennier eller sekler, inte hur snabbt de ska casha in och tjäna massor av pengar.

Hon fortsätter:

– För mig är det definitionen av hållbarhet. Viljan och förmågan att tänka utanför och bortanför det egna egot; hur kan jag få min idé eller mitt företag att fortsätta leva efter mig. Det är ett kraftfullt förhållningssätt och en jordmån för verklig förändring.

Så är det då företagen och teknikutvecklingen som ska lösa de hållbarhetsutmaningar världen står inför?

– Jag tror att den frågan är lite felställd, eftersom teknologin reflekterar hur vi lever och vilka vi är som människor, inte tvärtom. Det är inte teknologin som kommer att rädda oss, utan snarare vi som kommer rädda teknologin genom innovationer som tjänar våra intellektuella, fysiska, andliga och samhälleliga behov. På den punkten är jag en obotlig optimist, men det kräver att vi vågar tänka nytt kring företagande, ledarskap och meningsskapande arbete, säger Natalia Brzezinski.

Den pågående pandemin är, vid sidan av alla hälsoaspekter, därför oroande också för att den riskerar att sätta världen i ett defensivt, lite ängsligt vänteläge, när vi istället behöver arbeta intensivt för att frigöra människors innovationskraft och förmåga att föreställa sig en ny, hållbar framtid.

"För mig är den gröna omställningen inte bara en affärsmöjlighet, utan en möjlighet för oss som människor."

– Förändring händer där människor möts, mellan olika samhällssektorer, kulturer, generationer och tankesätt. Den kollektiva kreativitetens magi uppstår i korsvägarna, där vi konfronteras med det nya och ovana. De möjligheterna är begränsade nu, den speciella magin är svår att skapa i ett videomöte, och jag hoppas att vi snart lämnar den här perioden bakom oss, med större empati och passion både i samhälle och näringsliv. För mig är den gröna omställningen inte bara en affärsmöjlighet, utan en möjlighet för oss som människor.

Natalia Brzezinski

Natalia Brzezinski är tidigare vd för Brilliant Minds. Moderator, journalist och kommunikationsstrateg med fokus på att skapa dialog mellan olika samhällssektorer och kulturer. Hon har arbetat vid den amerikanska senatens presskontor för senator John Kerry, The Huffington Post och den amerikanska ambassaden i Sverige.

 

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.