Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

En uppkopplad och elektrifierad framtid

Produktivitetsökningar, ökad efterfrågan, hög innovationstakt, internationell handel på högvarv, urbanisering, och nya tekniska genombrott som ritar om kartan? Det är en bild som lika gärna skulle kunna beskriva åren kring förra sekelskiftet som vårt eget tidevarv, och även om de tekniska landvinningarna svenska teknikföretag gjort de senaste 125 åren är imponerande, så är det ingenting emot vad vi har att se fram emot, om man frågar ABB.

Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige. Foto: Jonas Bilberg Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige. Foto: Jonas Bilberg

Imorgon
27 maj 2021
Sakområde:

Att spå framtiden är ingen lätt sak. Alltför allmänt hållna spaningar blir lätt banala, och alltför specifika spådomar riskerar att skrattas ut när de slår fel. I värsta fall blir felspaningarna till tidlösa skämt, om att internet är en fluga eller att världen på sin höjd kommer behöva fem till åtta datorer.

Frågar man forskare inom framtidsstudier, eller futurologer som dom också kallas, är en dock en sak säkert: oavsett vilken riktning det tar så är den tekniska utvecklingen exponentiell. Och med den digitala transformationen ger det stora möjligheter för smartare, effektivare och mer hållbara lösningar för industri och samhälle.

Samarbetsprojekt för hållbar gruvdrift

– Styrsystem för gruvnäringen är ett bra exempel. För att säkra gruvnäringens långsiktiga konkurrenskraft måste järnmalm brytas allt djupare i gruvorna, men det får varken vara mer kostsam eller miljöbelastande trots att det är en mer omfattande process, säger Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige.

Ett omöjligt uppdrag kan tyckas, men ser man till den historiska utvecklingen inom gruvteknik finns goda anledningar att se ljust på utvecklingen av framtidens gruvdrift. Digitaliseringen innebär att det både blir enklare och billigare att samla stora mängder data, som smarta och effektiva styrsystem analyserar och översätter till mer effektiv styrning och bättre energi- och resursutnyttjande. Som resultat blir framtidens gruvbrytning både ekonomiskt och klimatmässigt hållbar.

För att accelerera omställningen och se till att förverkliga teknikens potential samarbetar ABB med LKAB, Sandvik, Combitech och Epiroc i ett unikt industriellt samarbetsprojekt vid namn Sustainable Underground Mining – SUM. Målet att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup genom testverksamhet i Kiruna och Malmberget. Tekniken med ABB:s styrsystem i spetsen är redan på god väg att utmana hela idén om hur djupt det är hållbart att bryta.

"Liten som en tändsticksask övervakar och mäter den smarta sensorn industriella processer och funktioner."

– Ibland har de till synes små innovationerna störst potential. En innovation som är liten till storleken, men stor i termer av skillnad, är den smarta sensorn. Liten som en tändsticksask övervakar och mäter den smarta sensorn industriella processer och funktioner, som exempelvis ABB:s smarta sensorer för eldrivna industrimotorer, berättar Mikael Dahlgren och fortsätter:

– Den smarta sensorn hämtar data om exempelvis vibrationer och temperaturer, som med hjälp av avancerade algoritmer analyseras och översätts till information om motorernas skick och prestanda.

Den smarta sensorn ger motorn en röst att kommunicera sitt underhållsbehov, och hjälper industrier att planera underhåll och minska riskerna för oförutsedda produktionsstopp, som varje år kostar industrin miljardbelopp. Dessutom gör de smarta sensorerna det möjligt att identifiera när ett motorbyte är påkallat, som ger användaren möjlighet att spara stora mängder energi.

– Än så länge används tekniken i ett par områden, men de potentiella användningsområdena för smarta sensorer är oräkneliga och lovande för utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle, menar Mikael Dahlgren.

Framtiden är uppkopplad och elektrifierad

Framtiden är alltså uppkopplad, men kanske mer tydligt i vardagen är att framtiden också är elektrifierad. Stora tekniska landvinningar inom batteriteknik gör att elbilar idag är ett självklart inslag i stadsbilden, liksom den tillhörande laddinfrastrukturen.

ABB är idag en av världens ledande leverantörer av laddinfrastruktur, och trots att man redan idag levererar laddstationer, pantografer och snabbladdningslösningar, är innovationspotentialen på området stort. Med en 3600 kvadratmeter stort innovationslabb för e-mobilitet i Delft i Nederländerna laddar ABB för framtiden, och tar ledarskap för framtiden elektrifierade mobilitetslösningar. 

– Trots att vi befinner oss i världshistoriens mest teknikintensiva tid, är vi i en större historisk kontext bara i början av den fjärde industriella revolutionen. När Teknikföretagen om ytterligare 125 år firar 250-årsjubileum är det förhoppningsvis i en värld där en smartare, effektivare och mer hållbar teknikindustri fortsätter driva utvecklingen mot ett bättre samhälle, avslutar Mikael Dahlgren.

Se Teknikföretagens webb-tv

Missa inte avsnittet "Forskning + företag = framgång!" i Teknikföretagens webb-tv "Lösningar live!" där Mikael Dahlgren medverkar. Se avsnittet i spelaren nedan.