Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Idag 04 feb. 2021

”Det handlar om livskvalitet!”

Att kunna köra bil själv - vart och när man vill - är en självklarhet för många av oss. För den med funktionshinder kan friheten vara en avlägsen dröm — som BraunAbility hjälper till att förverkliga.

– Min äldsta son som är funktionshindrad kommer snart att få sin första bil. Hans livskvalitet kommer att öka med 200 procent – i stället för att vänta på färdtjänst som är beställd till klockan 16 men kommer först klockan 19 kan han snart köra själv, beskriver vd Jan Jensen öppenhjärtigt.

I divisionen Autoadapt, bygger men om och anpassar fordon efter funktionshindrades behov medan BraunAbility levererar färdiga lösningar som monteras in i fordon, och exempelvis vrider ut bilsätet.

Jan Jensen, vd BraunAbility.

– Vi tillverkar lösningar som ersätter funktioner om man exempelvis saknar ben och inte kan gå, förklarar Peter Wahlsten som grundade verksamheten 1996. Det är en ganska ung bransch. Tidigare hittade man egna lösningar, kanske med hjälp av någon granne som var bra på att böja några järn och svetsa så att man fick till ett handreglage för att gasa och bromsa — det var ”vilda western”, beskriver han.

Kan köra från verkstaden

De färdiga koncept som företaget utvecklat och levererar från fabrikerna i USA, UK, Danmark och Sverige är testade, godkända och passar till de flesta bilar i världen. Utvecklingen pågår kontinuerligt för att hålla takten med nya bilmodeller.

– Det är ofantligt mycket krav, i princip samma som för nybilstillverkning, förklarar Peter Wahlsten. I Stenkullen utanför Göteborg pågår den andra delen av verksamheten, mer ”kirurgiska” ombyggnationer av fordon. Dit kommer kunden, blir eventuellt inkvarterad i någon av de två lägenheter som företaget har i närheten medan bygget pågår och kan lämna verkstaden — själv körandes i sin bil. Stöd för att genomföra specialbyggena kan komma från instanser som Försäkringskassan och hjälpmedelscentralen men ser väldigt olika ut i världen, ”från inget till fantastiska subventioner”.

Peter Wahlsten, grundare BraunAbility.

Växande marknad

En stor målgrupp som har svårt att komma in i en bil på grund av ålder och krämpor är de äldre. BraunAbility är stora på funktioner och lösningar som underlättar för rullstolsburna att transportera sig i taxi och bussar, exempelvis rullstolsliftar, fastsättning och aluminiumgolv som ökar flexibiliteten.

– Det är en stor marknad eftersom man vill behålla äldre människor i hemmiljön längre, av bland annat ekonomiska skäl. Då ställs det krav på kommunikationsmöjligheterna så att man kan ta sig till läkare, frisör och fotvård, förklarar Jan Jensen.

När det gäller synen på tillgänglighet för funktionshindrade har Sverige och de nordiska länderna varit föregångare. Men — det spelar ingen roll om man är i Sverige eller Brasilien, menar Peter Wahlsten.

– Problemen är desamma och med våran teknik kan man förändra livskvaliteten i ett nafs!

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.