Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Brokk — går lite längre

Det finns jobb som ingen människa ska behöva göra — för roboten Brokk är de inga problem!


Idag
21 juni 2021
Sakområde:

Farlig rivning av tung betong, extrema räddningsinsatser i trånga utrymmen eller röjning efter en kärnkraftsolycka. Alltför ofta utsätts människor för mycket riskabla arbetsmoment och dödsolyckor på jobbet är tyvärr inte ovanliga. Med Skellefteåbaserade Brokk tar istället den fjärrstyrda roboten riskerna — på några av de farligaste platserna i världen.

– Ursprunget till hela konceptet kommer från jobb som gjordes i en blyugn utanför Skellefteå. Det var trångt och giftigt, och att ”handjaga”var inte särskilt effektivt, berättar vd Martin Krupicka.

Martin Krupicka, vd, Brokk.

De ettriga robotarna är små, går på el och kan fjärrstyras på långa avstånd och de används i en imponerande bredd av sammanhang —  exempelvis vid röjningen i New Yorks tunnelbanesystem efter attackerna mot World Trade Center och i samband med kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima. Och förutom säkerheten ökar de produktiviteten, beskriver Martin Krupicka. Ska man riva en byggnad i en trång miljö, exempelvis centrala Stockholm, ”äter” sig Brokk-roboten ner genom huset från taket.

– Vi är världsledande när det gäller fjärrstyrda rivningsrobotar. Dessa har blivit nära på  ett måste i vid rivning i stadsmiljöer eftersom man annars måste stänga av hela kvarter. Sprängning eller den gamla rivningskulan som slog sönder husen förekommer i princip inte längre, nu är det kontrollerad rivning som gäller och man materialsorterar i skikt efter skikt.

brokk-2.jpg

Global trend som växer

Brokk-robotens armsystem kan arbeta med en rad redskap, som hammare, saxar (för stål och betong) skopor, borrar, fräsar och tänger. Och användningsområdena växer, beskriver den tekniske chefen Stefan Andersson.

– Vi tar ett redskap som är framtaget för ett visst område och bransch och provar på något annat. Det är en spännande utmaning och det händer mycket med video, 5G, wifi och datorstyrning — där finns enorma möjligheter.

Stefan Andersson, teknisk chef, Brokk.

Ett nytt område som har koppling till Brokks arbete med kärnkraft, är räddning. Security & Rescue är ett eget segment sedan några år, och nu används roboten exempelvis av räddningstjänsten i Hamburg.

"Förr skickade man in folk i bombdräkt, nu kör de ut en Brokk på ett specialgjort släp och kan stå på avstånd"

– Så fort man ska gräva där riskerar man att hitta icke-detonerade bomber från andra världskriget, det sker flera gånger i månaden. Förr skickade man in folk i bombdräkt, nu kör de ut en Brokk på ett specialgjort släp och kan stå på avstånd, beskriver Martin Krupicka.

Erfarenheterna från den nukleära sidan gör också avtryck inom gruvnäringen, berättar den tekniske chefen Stefan Andersson.

– Man vill sitta på kontoret och köra maskinen nere i gruvan.

Enligt vd Martin Krupicka är säkerhet på arbetsplatser en global trend — som ökar.

– Du får inte exponera folk för risker och skadliga vibrationer, och samtidigt ska produktiviteten öka. Vi är stolta över att Brokk har varit en viktig del av att driva arbetet med arbetsmiljön framåt!

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.