Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Idag 04 feb. 2021

”Allt måste lira för en bra skörd”

Djupa kunskaper om ytan — varsam bearbetning med maskiner från Väderstad syftar till att få jorden att räcka längre.

– Du måste ge det frö du sätter i marken goda groningsbetingelser — mylla det, och förse det med vatten och näring.

Det låter kanske enkelt när Crister Stark beskriver hur det går till, men man inser snart att jord och hur den bearbetas kräver enorm kunskap. Crister Stark har fördjupat den sedan barnsben då föräldrarna startade företaget med samma namn som orten där familjen drev sitt lantbruk.

Idag är Väderstad en miljardindustri och företagets maskiner och metoder hjälper lantbrukare på många håll i världen att bruka sin jord på ett varsamt och effektivt sätt. Väldigt enkelt beskrivet så handlar det om att inte vända upp jorden och exponera den för syre i lika stor utsträckning som tidigare.

Crister Stark, Väderstad.

– Genom att plöja och vända upp rötter och blad som reagerar med syre förmultnar växtresterna snabbt och bildar koldioxid. Vi försöker att minska jordbearbetningen och därmed klimatavtrycket genom att binda organisk massa i jorden.

Frön skärs ner i jorden

Metoden innebär att man nyttjar och effektiviserar naturens egen nedbrytningsprocess med minskad insats av energi. Enkelt uttryckt handlar det om att Väderstads maskiner ser till att jorden bearbetas lagom mycket, på lagom djup. Växtrester finfördelas för att hålla näringen vid ytan. Ultragrund bearbetning och ”conservation farming” är begrepp som används. Såmaskinen Rapid, som har sålts i tiotusentals exemplar, skär ner fröna i marken med hjälp av tallrikar.

– Det handlar också bland annat om växtföljd (i vilken följd man odlar vad), på vilket djup man sår och bearbetar och om hur packad eller lucker jorden är. Det är många samband och förutsättningar som avgör en bra skörd, konstaterar Crister Stark.

Långsiktigt och lönsamt

Men också målen med själva verksamheten måste ”lira” för ett hållbart företagande, förklarar Mats Båverud som är Väderstads vd.

– Det är väldigt viktig att vi får rätt förutsättningar av ägare och styrelse som ger oss uppdraget. Ofta ställer man lönsamhet mot investeringar i hållbart tänkande, men det är ju faktiskt inte sant. I Väderstads fall har ägarfamiljens intresse för lantbrukarna och det avtryck man gör blivit en kultur som finns med i varje förändring som görs, menar han.

– Kalla det för smartness eller kunskap, men vill man så kan man välja vägar som är bättre för ett långsiktigt hållbart lantbruk och samhälle, utan att tappa lönsamhet!

Mats Båverud, vd för Väderstad.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.