Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 28 okt. 2022

Elkrisförslag positivt för industrin

Teknikföretagen välkomnar regeringens beslut om retroaktiv kompensation till företag och hushåll till följd av elkrisen. Kvarstår dock att lösa grundproblemet som är en havererad svensk elförsörjning.

Foto: Sofia Sabel
Foto: Sofia Sabel

– Det är ett välkommet beslut som minskar konkursrisken i drabbade industrier, säger Miriam Münnich Vass.

Regeringen har beslutat att ersätta företag och hushåll som är drabbade av onormalt höga elpriser med en retroaktivt utbetald klumpsumma.

– Eftersom grundorsaken till elkrisen är en havererad politik så finns det fog för staten att kliva in och ge kompensation i det här fallet. I det långa loppet måste dock det svenska elsystemet återfå sin forna status, att fossilfri el finns där och när den behövs till ett konkurrenskraftigt och rimligt stabilt pris, säger Miriam Münnich Vass.

Åtgärderna är i enlighet med ett förslag som Teknikföretagen presenterade i somras: För att undvika konkurser och bidra till grön omställning behöver industrin kompenseras för höga elpriser (teknikforetagen.se)

Regeringen kan dock inte andas ut i och med detta. Sverige behöver framför allt mer elproduktion på kort varsel för att få ner elpriset. Det finns betydande produktionskapacitet tillgänglig i bland annat outnyttjade kraftverk. Vi skulle kunna få fram cirka 3 000 MW eleffekt. Ett sånt förslag presenterade Teknikföretagen i början av månaden: Så löser vi elkrisen nu (teknikforetagen.se)

– Tillsammans med flera andra åtgärder på kort sikt, inte minst elbesparing, så kommer det att ha en betydande effekt på elpriset, som då kommer att sjunka, säger Miriam Münnich Vass.

Läs även

Mer på Teknikföretagen /Nya rekord för elpriset – stödåtgärder krävs, men de måste vara rätt utformade/

Nya rekord för elpriset – stödåtgärder krävs, men de måste vara rätt utformade

Mer på Teknikföretagen /Skenande reskostnader hotar konkurrenskraften!/

Skenande reskostnader hotar konkurrenskraften!