Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Båtfabrik med flyt

De är uppvuxna på sjön, har alltid ”mekat och donat” och startade företag tillsammans för 30 år sedan. I dag omsätter bröderna von Arronets tillverkning av skräddarsydda aluminiumbåtar omkring 100 miljoner kronor.

Foto: Arronet Foto: Arronet

Medlemsföretag
08 nov. 2022
Sakområde:

Niklas von Arronet sköter marknadsföringen. Den äldre brodern Håkan har huvudansvar för produktutvecklingen och produktionen. Bröderna startade Arronet Teknik 1992. Företaget utvecklade och tog patent på en rad olika produkter. Och började med egen tillverkning när det inte fungerade så bra att låta andra producera.

– Bland annat gjorde vi trappgående kärror. Till nästan alla restauranger fanns det då tre små trappsteg. Vår kärra avlastade ryggen på ölkuskarna, säger Niklas von Arronet.

Arronet producerade också metallprodukter för byggsektorn. Parallellt tillverkade de aluminiumbåtar i egen design. I början av 2000-talet valde de att satsa på enbart båttillverkningen – med nya modeller, kataloger och marknadsföring.

– Vi har alltid velat ha en egen produkt. Säljer man en tjänst så är man underhuggare till någon annan. Med ett hårt driv och en sund ekonomisk inställning har vi utvecklat företaget med eget kapital, säger han.

Anpassas efter kundernas önskemål

Företaget tog nästa steg när tillverkningen 2006 flyttades från Stockholm till Östhammar, nära Gräsö där bröderna tillbringat alla sina somrar. De olika båtmodellerna serietillverkas i moduler som anpassas utifrån kundernas önskemål. Vilket ger konkurrenskraftiga priser men ändå en känsla av exklusivitet.

– Vi är inte ett båtvarv utan en industri, säger Niklas von Arronet.

Kunderna är framför allt yrkesverksamma inom polis, sjöräddning, länsstyrelse, olje- och turismindustrin med flera. Båtarna kundanpassas till exempel med datorarbetsplatser, kaffebryggare och mikro åt polisen, förstärkningar på sidan av båtskrovet åt oljeindustrin samt brandpumpar, plats för bår i hytten och speciella radioapparater åt brandkåren.

Bland kunderna finns även privatpersoner med höga krav på kvalitet, komfort och en båt utan underhåll.

– Våra båtar är rejäla, bekväma, tysta och underhållsfria. Hytterna i våra hyttbåtar är separerade från resten av båten i en gummiupphängning, för att få bort vibrationer, motor- och skrovljud, säger Niklas von Arronet.

Egen produktion med mycket automatik

Bröder von Arronet har aldrig velat lägga ut tillverkningen i låglöneländer. Tack vare modern utrustning kan de hålla nere produktionskostnaderna. De automatiserar tillverkningen mer och mer. Och är bland annat först i Europa med att svetsa hela båtarna med robotteknik.

De är inte beroende av undertillverkare eftersom de producerar allt inhouse. Men även de har drabbats av leveransproblem och prisuppgångar till följd av pandemi och krig. Räddningen är att företaget har stora lager.

– En av våra största utmaningar är personaltillgången, det är alltid svårt. En annan att veta hur stora prisuppgångarna blir. Vi säljer båtarna två–tre år i förväg och idag det är svårt att veta prislappen i förväg.

Men han ser ändå med tillförsikt på framtiden. Efterfrågan är fortsatt stor och hans och broderns vuxna söner ska nu slussas in i företaget.

– Vårt mål är det ska leva vidare med nästa generation.


Arronet Teknik i korthet

Grundare: Bröderna Niklas och Håkan von Arronet startade bolaget 1992.

Bakgrund: Började med att ta patent och utveckla olika produkter, bland annat trappgående transportkärror, samt allt inom stål för byggsektorn, till exempel stålstommar och balkongräcken.

Båttillverkning: I början av 2000-talet inriktade satsade man på att utveckla och marknadsföra skräddarsydda aluminiumbåtar för yrkesverksamma.

Båtarna: Kostar 1–1,5 miljoner kronor är serietillverkade men byggs i moduler som anpassas för kundens behov. Tillverkningen sker i Östhammar.

Teknik: Verksamheten automatiseras allt mer. Företaget är ensamt i Europa om att svetsa båtar med robotteknik.

Omsättning 2021: Drygt 100 miljoner kronor, resultat knappt 17 miljoner kronor.

Om medlemskapet i Teknikföretagen: ”Vi gick med 1996–97, för att våra uppdragsgivare krävde kollektivavtal. Nu när vi har över 50 anställda är Teknikföretagen ett bra bollplank i personalfrågor och när det dyker upp problem.”

Arronet.se