Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English

Teknikföretagen har träffat ett 2-årigt avtal med facken inom industri. Läs mer här

Nyhet 07 juni 2021

Välkommen reform för ökad konkurrenskraft

Regeringen presenterade under måndagen ett nytt lagstiftningspaket och nya regelverk som syftar till att för hela arbetsmarknaden förverkliga den partsöverenskommelse som träffades mellan PTK och Svenskt Näringsliv, Kommunal och IF Metall i höstas. Teknikföretagen välkomnar regeringens och samarbetspartiernas förslag till ny lagstiftning för svensk arbetsmarknad.

Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel

– Vi välkomnar regeringens och samarbetspartiernas förslag till ny lagstiftning för svensk arbetsmarknad. Genomförs förslagen så finns det goda förutsättningar till positiva effekter för den svenska industrins konkurrenskraft, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

– Genom att ta fasta på den partsöverenskommelse som föreligger, om nya regler för bland annat omställning och anställningsskydd, så kan vi se fram mot en ny modell för de här frågorna som kommer att gynna både anställda och arbetsgivare, fortsätter Tomas Undin.

Lagförslagen handlar i korthet om ett stort antal förändringar jämfört med dagens LAS. Det ska till exempel bli enklare och billigare att säga upp medarbetare om det finns sakliga skäl och turordningsreglerna ska utökas till att omfatta tre arbetstagare och gälla alla företag oavsett storlek.

I förslaget finns också delar som handlar om ett nytt offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd och ett nytt offentligt studiestöd, det så kallade omställningsstudiestödet.