Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 01 juli 2021

Stor framgång för regionala seminarier om cybersäkerhet

Under det senaste året har Teknikföretagen tillsammans med Säkerhets- och Försvarsföretagen (SOFF), Säkerhetspolisen samt regionala partners genomfört nio seminarier för att öka medvetenheten om cybersäkerhet. Med total 1 200 anmälda har seminarierna varit en framgång som tydligt indikerar att det finns behov av mer information om digitaliseringens baksida.

År 2020 var ett speciellt år på många sätt. Tack vare digitaliseringen kunde många verksamheter fortsätta genom att erbjuda tjänster via distansarbete och fjärrundervisning - trots att samhället i det närmaste stängdes ner. Det var dock inte enbart företag som ställde om sin verksamhet. Kriminella aktörer var bland de första att utnyttja den nya situationen genom bedrägerier, desinformation och utpressningsförsök.

– Förra året ökade cyberattackerna i princip på månadsbasis mot svenska aktörer i allmänhet och näringslivet i synnerhet. Bland Teknikföretagens medlemmar identifierade drygt 70 procent att de blivit utsatta för digitala attacker, vilket är en ökning med 20 procentenheter jämfört med 2019. Denna trendmässiga ökning ser inte ut att ha avtagit. Tvärtom; cyberangreppen blir allt fler, aggressivare och mer systematiska, säger Patrik Sandgren som arbetar med digitalisering vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.

Patrik Sandgren, Teknikföretagen.

För att öka medvetenheten om cyberattackerna och hur det är möjligt att skydda sig har Teknikföretagen tillsammans med Säkerhets- och Försvarsföretagen (SOFF) och regionala partners genomfört nio seminarier med 1 200 anmälda. Seminarierna har varit mycket uppskattade, inte minst hos underleverantörer som blivit en tydlig måltavla för cyberattacker. Till hösten planeras det också fler seminarier

– Även om medvetenheten ökat så finns det ett fortsatt behov ge en konkret introduktion till varför industrin angrips, hur attackerna går till och vilka skyddsåtgärder som är prioriterade. Under 2021 kommer därför bildningsarbetet att fortsätta. Genom samarbeten kommer vi bland annat att uppmärksamma rymdsektorn och stålindustrin. Därtill för vi diskussioner med Västra Götalands regionen om kunna att ta nästa steg och erbjuda våra mindre medlemsföretag gratis rådgivning från ett av Sveriges ledande cybersäkerhetsföretag, berättar Patrik Sandgren.

Anmäl dig

Mer på Internet https://response.questback.com/soffskerhetsochfrsvarsfretagen/cyberrymd

3 september 2021 - Tema Rymdsektorn (Webbinarium)

Mer på Internet https://response.questback.com/soffskerhetsochfrsvarsfretagen/stalsektorn

8 oktober 2021 - Tema Stålindustrin (Webbinarium)

 

Läs mer

Mer på Teknikföretagen /Regionala seminarier med SÄPO för ökad kunskap om cybersäkerhet/

Regionala seminarier med SÄPO för ökad kunskap om cybersäkerhet

PDF 0,9 MB

Cyberhoten - så ser hotbilden och attackerna ut mot svenska teknikforetag

PDF 1,1 MB

Skydda din IT-miljö - En guide till medvetet säkerhetsarbete i mindre teknikföretag