Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Nytt projekt vidareutvecklar valideringsverktyg för gjuterikompetens

Svenska Gjuteriföreningen har under flera år använt sig av valideringsverktyget Branschvalidering Gjuteri för att säkerställa yrkeskompetensen inom gjuteriindustrin. Nu vidareutvecklar Teknikföretagen modellen tillsammans med Svenska Gjuteriföreningen och IF Metall för att ta den ett steg längre och göra den ännu mer träffsäker. Ett verktyg som kan förbättra kompetensförsörjningen för Teknikföretagens medlemmar med gjuterikompetens.

Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden

Nyhet
01 sep. 2021
Sakområde:

Genom att validera kompetensen på företag är det möjligt att synliggöra den dolda kunskapen och sätta in rätt kompetensutveckling där det behövs. Något som blir allt viktigare för att företag ska kunna säkerställa rätt kompetens och för att fler ska kunna utveckla sin kompetens genom hela yrkeslivet. Certifieringar av olika slag är dessutom nödvändiga för att företag ska klara konkurrensen på den öppna europeiska marknaden.

Teknikföretagen har länge arbetat med validering och arbetar nu tillsammans med Svenska Gjuteriföreningen och IF Metall för att vidareutveckla Branschvalidering Gjuteri. Ett valideringsverktyg som gjuteribranschen har använt sig av sedan flera år tillbaka.

– Vår gemensamma vidareutveckling innebär att den befintliga modellen Branschvalidering Gjuteri kommer att kompletteras med en praktisk del för att göra gjuterivalideringen ännu mer träffsäker. Det ska vara enkelt att upprätta en långsiktig plan för kompetensutveckling samtidigt som det synliggör kompetensbehovet på företaget, berättar Mats Andersson, expert på kompetensförsörjning på Teknikföretagen.

I det nya projektet ska en instruktion och rutin för praktiska valideringstester utvecklas. Flera tester kommer också att utföras i projektet för att den uppgraderade valideringsmetoden ska bli så effektiv som möjligt. I samband med att modellen utvecklas och förbättras är en annan målsättning att validering som verktyg och metod ska bli mer etablerad, använd och spridd inom gjuteribranschen.

– Utöver utvecklingen av själva valideringsverktyget är målsättningen att 200 personer ska ha validerats under projektperioden, säger Mats Andersson.

Målgruppen är gjuterioperatörer, företag som arbetar med metallgjutning, omställningsaktörer, Arbetsförmedlingen, utbildningsanordnare och arbetssökande gjuterioperatörer som behöver ett bevis på sin kompetens.

Projektet pågår under hela 2021 och är finansierat av Myndigheten för yrkeshögskola (MYH).

Vill du veta mer eller är intresserad av att validera kompetensen på företaget, besök Svenska Gjuteriföreningens hemsida.

Vid frågor, kontakta: