Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 08 mars 2021

Ny Facebookgrupp för gymnasietjejer på Industritekniska programmet

Facebookgruppen ”Tjejer på Industritekniska”, på initiativ av Teknikföretagen, är en mötesplats för tjejer och ickebinära som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför eller under sin gymnasieutbildning. Syftet är att stötta och uppmuntra unga till att våga göra normbrytande studieval.

Industritekniska programmet finns över hela landet. Ofta är programmet tätt sammanknutet med de företag som finns på orten och därför skiljer sig inriktningarna lite åt beroende på var i landet en studerar. Felicia Lindborg går på Lichron Teknikgymnasium i Skövde och läser Industritekniska programmet med inriktning Produkt- och maskinteknik.

– Det bästa med utbildningen är att vi varvar teori och praktiskt arbete på ett bra sätt så man slipper sitta i skolbänken hela dagen. Sen är det en väldigt kreativ linje där man kan utveckla sina idéer till verkliga föremål. Sist men inte minst så är chanserna till jobb ganska stora efter plugget, berättar Felicia Lindborg.

Felicia Lindborg.

Felicia Lindborg välkomnar gruppen. Hon tror att det finns ett behov av en mötesplats och menar att Industritekniska programmet i allmänhet glöms bort av många. Men framför allt för att tjejer ska hitta någon likasinnad och prata med, och förhoppningsvis våga ta steget trots att majoriteten av eleverna i klassen oftast är killar.

"Mångfald möjliggör att tekniska lösningar i högre grad avspeglar och möter samhällsbehovet."

– Vi vill underlätta gymnasievalet och skapa förutsättningar för alla att komma i kontakt med utbildningar och yrken inom teknik. Inte minst i pandemitider tror vi att digitala mötesplatser är betydelsefulla eftersom det inte funnits möjlighet att besöka skolor och öppna hus. En annan viktig sak med gruppen är att belysa att det visst finns tjejer på Industritekniska, även om vi givetvis hade önskat att det vore fler. Mångfald möjliggör att tekniska lösningar i högre grad avspeglar och möter samhällsbehovet, säger Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen.

Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen.
Fakta om Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram med tät koppling till den lokala arbetsmarknaden på de orter där utbildningen finns. Tanken är att den som går utbildningen snabbt ska kunna gå ut och arbeta i industrin som finns i närheten av utbildningen. Industritekniska finns idag i drygt 200 av Sveriges kommuner. Andelen tjejer som sökte programmet läsåret 2019/2020 var 9,5 procent (Källa: Skolverket).


Tjejer på Industritekniska

Gå med i Facebookgruppen "Tjejer på Industritekniska" här.

Tekn-IQ – en superkraft 

I samband med gymnasievalet introducerar Teknikföretagen även ett nytt begrepp för att belysa händiga och teknikkunniga ungdomars kompetens: Tekn-IQ. Här finns mer information om Tekn-IQ och hur eleverna får möjlighet att utveckla denna superkraft på Industritekniska programmet: Tekn-iq.se