Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 02 feb. 2021

Moderaternas förslag på inkomstkrav slår mot industrins rekrytering av industriteknisk kompetens till Sverige

I dag presenterade Moderaterna ett förlag om att arbetskraftsinvandrare som vill komma till Sverige ska tjäna minst 31 700 kronor i månaden. Med detta vill Moderaterna stoppa arbetskraftsinvandringen till vad de menar är lågkvalificerade yrken.

– Om förslaget skulle gå igenom innebär det allvarliga konsekvenser för våra medlemsföretag som rekryterar kompetens som cnc-operatörer, svetsare och underhållstekniker. Moderaterna pratar om att de vill stoppa arbetskraftsinvandringen till lågkvalificerade yrken, men detta är personer med en kvalificerad industriteknisk yrkeskompetens inom bristyrken, säger Li Ljungberg, näringspolitisk expert på Teknikföretagen.

Det senaste decenniet har industritekniska utbildningar lagts ner på många ställen i landet. Utbildningarna är dyrare än vissa andra program och klasserna ofta mindre. Dessa utbildningar får ibland agera dragspel när det är ansträngd ekonomi i kommunerna.

– Vi har flera exempel på medlemsföretag som idag inte kan rekrytera den industritekniska kompetensen de behöver pga. nedlagda utbildningar. Idag vänder sig en del företag till tredjeland, vilket är en komplicerad process som inte är gjort i en handvändning. Om de inte ska få rekrytera från tredjeland, varifrån ska de då rekrytera? Kommenterar Li Ljungberg.

Moderaternas argument är att ”genom att införa ett högre lönekrav för arbetskraftsinvandringen kan den arbetskraft som redan finns i Sveriges bättre tas tillvara och på så vis kan det hjälpa mot arbetslösheten.”

– Inom våra områden är det kompetensbrist. De personer som rekryteras med industriteknisk kompetens till våra företag har kollektivavtal och villkor godkända av facken. Men lönerna inom dessa yrkesgrupper kan ligga under 31 700 kr, säger Li Ljungberg.

Förslaget om bostadskrav för att beviljas uppehållstillstånd för familjemedlemmar riskerar även att göra ansökningsprocessen ännu svårare och långsammare än den är idag. Sverige blir därmed mindre attraktivt för den kompetens det finns ett stort behov av inom industrin.

– Om Sverige ska leda den tekniska utvecklingen krävs dels ett utbildningssystem som går hand i hand med teknikindustrins utveckling dels att Sverige är attraktivt för kvalificerad arbetskraft från andra länder. Detta gäller givetvis yrken som mjukvaruutvecklare och ingenjörer, men det är viktigt att komma ihåg att det också gäller yrkesarbetare, avslutar Li Ljungberg.

Kontaktpersoner

 

Relaterat innehåll

Mer på Teknikföretagen /Snabbare väg till arbetstillstånd/

Snabbare väg till arbetstillstånd

Mer på Teknikföretagen /Attrahera utländsk arbetskraft till Sverige/

Attrahera utländsk arbetskraft till Sverige