Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 08 feb. 2021

”En haltande energipolitik bidrar till att elsystemet inte har hängt med”

De senaste veckornas kalla väder i kombination med begränsat med vind har återigen påmint om det svenska elsystemets begränsningar. 2021 i Sverige kan vi inte säga att det är ”bra” att vi som medborgare uppmanas att inte dammsuga under kalla dagar eller att industrin ska stänga ner sin produktion.

Patricia Kempff, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.
Patricia Kempff, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

– En haltande energipolitik bidrar till att elsystemet inte har hängt med i den snabba förändring av tillgång på el som de senaste åren av nedstängningar av kärnkraftsreaktorer, kraftvärme och uppbyggnad av vindkraft har inneburit, säger Patricia Kempff, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

– Utbyggnaden av lager, ökad användning av energieffektiva lösningar, flexibilitetsmarknader, marknader för andra stödtjänster som gör att elnäten kan användas optimalt släpar efter. Elsystemet matchar inte elproduktionen vilket blir ett problem som måste åtgärdas omgående om elektrifiering och klimatomställning ska vara möjlig med bibehållen konkurrenskraft för svensk industri, fortsätter Patricia Kempff.

Elsystemet är till för användaren – det är viktigt att inte glömma bort det, inte minst när mer av samhället elektrifieras. Vi behöver ett framtidssäkrat elsystem och vi behöver agera nu. Arbetet med infrastrukturdepartementets elektrifieringsstrategi får inte stanna vid utredningar utan måste mynna ut i handling i form av en bred palett av olika aktiviteter som skapar goda förutsättningar både idag och om 20 år.

Relaterat innehåll

PDF 1,6 MB

Vägen mot elektrifiering