Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 22 dec. 2020

Yrkesprogram kan bli högskoleförberedande: ”Äntligen – nu krävs skarpa förslag och snabb förändring”

Regeringen har meddelat att de ska göra fler insatser för att yrkeselever ska ges bättre möjlighet till högskolebehörighet. Det är ett mycket välkommet beslut enligt Teknikföretagen som länge har arbetat med frågan, men nu krävs skarpa förslag och en snabbare förändring än det som föreslås.

Foto: Jonas Bilberg/Bredda Bilden och Eva Lindblad.
Foto: Jonas Bilberg/Bredda Bilden och Eva Lindblad.

Teknikföretagen skymtar äntligen en öppning från regeringen för ett kommande förslag som ska göra alla yrkesprogram högskoleförberedande. I ett pressmeddelande meddelar regeringen att insatser kommer att göras för att elever på yrkesprogrammen ska ges bättre möjlighet att läsa de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet.

De insatser som regeringen lägger fram innebär att Skolverket under tre år ska ta fram stöd för och sprida lärande exempel på hur huvudmän kan skapa möjligheter för elever på yrkesprogram att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högre utbildning. Samtidigt får Skolinspektionen i uppdrag att under 2021 granska vilka möjligheter elever på yrkesprogram har att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högre utbildning.

– Att en grundläggande högskolebehörighet finns med i yrkesprogrammen redan från början är något som Teknikföretagen sedan flera år tillbaka tagit strid för. Därför är det glädjande att regeringen föreslår ökade insatser. Det är ett steg närmre den förändring som vi inom industrin efterfrågar, säger Maria Rosendahl, enhetschef på Teknikföretagen, och avslutar:

– Men eftersom antalet elever på yrkesutbildningarna kontinuerligt minskar behövs betydligt snabbare förändringar än de som nu föreslås. Det behövs skarpa författningsförslag snarare än spridning av goda exempel.

Läs mer

Mer på Internet https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/12/fler-insatser-for-att-yrkeselever-ska-ges-battre-mojlighet-till-hogskolebehorighet/

Fler insatser för att yrkeselever ska ges bättre möjlighet till högskolebehörighet

 

Relaterat innehåll

Mer på Teknikföretagen /Regeringen förbiser behovet att ge yrkesutbildade behörighet till högskolan/

Regeringen förbiser behovet att ge yrkesutbildade behörighet till högskolan

Mer på Teknikföretagen /”Ytterligare en utredning som förbiser behovet att göra yrkesutbildningar högskoleförberedande”/

”Ytterligare en utredning som förbiser behovet att göra yrkesutbildningar högskoleförberedande”