Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Almedalen 2023 Avtal 2023 In English
Nyhet 04 dec. 2020

Välkommet besked för ökad flexibilitet på svensk arbetsmarknad

Fackförbunden Kommunal och IF Metall ansluter till Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse om en reformerad arbetsrätt. En stor majoritet av Sveriges löntagare och arbetsgivare står därmed bakom överenskommelsen.

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikforetagen. Foto: Svensk Handel
Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikforetagen. Foto: Svensk Handel

– Vi ser positivt på att IF Metall och Kommunal ställer sig bakom uppgörelsen. När nu en stor majoritet av alla löntagare i Sverige begär ett nytt system för anställningsskydd och omställning så finns det goda förutsättningar att detta kommer på plats, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

– Behovet av bättre flexibilitet på arbetsmarknaden är stort för våra medlemsföretag. Regering och riksdag har nu ett avgörande ansvar för att säkerställa att överenskommelsen blir verklighet, fortsätter Tomas Undin.

Uppgörelsen stöddes initialt av Svenskt Näringsliv och PTK, sedan LO hoppat av. I efterhand har dock andra fackliga organisationer, som TCO, med 1,4 miljoner medlemmar, och Saco, med 700 000 medlemmar, meddelat att de hellre ser att uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK blir verklighet än att LAS-utredningen, den så kallade Toijer-utredningen, blir det. Genom att IF Metall och Kommunal ansluter sig står nu mer än hälften av LO:s medlemmar bakom uppgörelsen.