Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 12 dec. 2020

Så har företag digitaliserat sin verksamhet efter Kickstart Digitalisering

Eyetracking, automatiseringsverktyg för kvalitetsprocesser och automatiserad avvikelserapportering. Det är tre exempel på digitaliseringsprojekt som företag har påbörjat efter sin medverkan i workshopserien Kickstart Digitalisering. Här berättar företagen om vad de har tagit med sig från Kickstart.

Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden
Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden

Kickstart Digitalisering har sedan 2017 inspirerat företag att påbörja eller fortsätta sin digitaliseringsresa. Nu går projektet mot sitt slut och workshopserien har gett goda resultat. 9 av 10 företag har fått ökad insikt om digitaliseringens betydelse för verksamheten.

Automatiseringsverktyg för kvalitetsprocesser - Hjalmarssons AB 

Ett av de företag som deltagit i Kickstart är Hjalmarssons AB. Ett familjeägt bolag som erbjuder lösningar inom bland annat stålkonstruktion och hyr ut personal med svetskunskap till olika industrier. Kickstart hjälpte dem att börja ta fram ett automatiseringsverktyg för kvalitetsprocesser.

– Vi ville få inspiration och idéer kring digitalisering. Innan Kickstart hade vi en idé om att börja titta på hur vi kunde digitalisera administrativa processer såsom tidrapportering och leverantörsfakturor som tidigare hanterats manuellt, berättar Malena Emeus, verksamhetsutvecklare på Hjalmarssons AB och fortsätter:

– Just nu pågår en pilot som syftar till att ta fram ett automatiseringsverktyg för kvalitetsprocessen. Förutom att piloten påbörjades i samband med Kickstart så har den främsta nyttan varit att genom att lyssna på andra företag med liknande utmaningar inspireras till att våga tänka annorlunda. I den egna verksamheten ser vi en viktig beteendeförändring där medarbetarna är mer engagerade att driva förändring.

Eyetracking - Axess Logistics

Axess Logistics som arbetar med lagerhållning, transport och anpassning av bilar åt återförsäljare är ett annat företag som har medverkat. Dimitris Emmanouilidis, produktionschef på Axess Logistics, berättar att de blev inspirerade till att arbeta med track-and-eyeglasögon efter Kickstart.

– Genom Kickstart blev vi inspirerade av föreläsaren att börja använda track-and-eyeglasögon – glasögon med inbyggd kamera som spelar in film samtidigt som man arbetar med en produkt. Det möjliggör till exempel teknisk support i realtid, vilket effektiviserar felsökning i produktionen. Lösningen var enkel – vi beställde hem glasögonen och så var processen igång. Nu är bollen i rullning och vi arbetar parallellt med andra projekt, säger Dimitris Emmanouilidis och fortsätter:

– Den största nyttan med Kickstart för vårt företag har varit inspiration till att våga testa nya lösningar. De egna, analoga utmaningarna är ofta simpla och kan lösas på ett förvånansvärt enkelt sätt. Utan Kickstart hade förändringsprocessen tagit betydligt längre tid.

Automatiserad avvikelserapportering - Boröpannan

Boröpannan som utvecklar och tillverkar värmeprodukter har också medverkat. De hade sedan tidigare börjat sin digitaliseringsresa, men hade börjat att fundera över vilka delar av verksamheten som de kunde effektivisera ytterligare. Det berättar Ellinor Rönnkvist som är vice verkställande direktör på Boröpannan och arbetar bland annat med produktionsplanering, personalärenden och kvalitetssystemet.

– Vi hade särskilt funderat på hur vi kunde automatisera vår produktionsplanering och vår avvikelserapportering. Det caset tog vi med oss till Kickstart. Efter Kickstart har vi även börjat titta på hur vi kan automatisera och tidigare märka produkterna i produktionen. Vi kan då lättare följa materialtillgången och vinna tid med att beställa hem rätt material i rätt tid, säger Ellinor Rönnkvist.

Knappt hälften av Boröpannans anställda arbetar i Kalix med att svetsa ackumulatortankar och beredare medan resten av de anställda arbetar med slutmodifiering, minikök och plåtbearbetning i Motala.

– Eftersom vi sitter på två orter är det viktigt att vårt affärssystem ständigt är uppdaterat. Vi har tidigare arbetat med ett ganska gammalt affärssystem och lokala servar, som vi nu flyttat upp i ”molnet” för att underlätta kommunikationen och tillgängligheten mellan de två platserna, berättar Ellinor Rönnkvist och fortsätter:

– Kickstart har varit till stor hjälp när det kommer till att se och klargöra våra behov och att vara mer proaktiva i vår digitaliseringsprocess. Till exempel har det inspirerat oss till att fundera på hur vi vill att en särskild lösning ska fungera och att vara mer selektiva när det kommer till att välja mellan olika digitala lösningar såsom till exempel affärssystem. Det har även varit värdefullt att se hur andra företag jobbar med digitaliseringen och att ta inspiration ifrån det.

Tips till företag som vill börja sin digitalisergsresa

Malena Emeus, Hjalmarssons AB:
Det handlar ofta om tradition och kultur och inställningen till digitaliseringens möjligheter. Digitalisering kan skapa nya utmaningar, men hittar man likatänkande kan det tillföra mycket. Det handlar om att få insikt om vilka möjligheter det finns och varför man ska göra någonting. Det är viktigt att fokusera på det roliga: uppfinningar och innovation.

Dimitris Emmanouilidis, Axess Logistics:
Börja smått - och våga misslyckas! Många tänker för stort från början och missar små, enklare lösningar.

Ellinor Rönnkvist, Boröpannan:
Det är lätt att som företag bli ”uppslukad” av det dagliga administrativa arbetet. Man behöver ta sig tiden att verkligen kunna driva igenom förändring.

Visa mer

 

Kickstart Digitaliserings har drivits av Teknikföretagen, IF Metall, RISE och IUC med finansiering från Tillväxtverket, 

Läs mer

Mer på Teknikföretagen /Workshopserie har fått fler företag att komma igång med sin digitaliseringsresa/

Workshopserie har fått fler företag att komma igång med sin digitaliseringsresa