Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 14 okt. 2020

Medarbetare som bor med coronasmittad – vad gäller?

En person som bor tillsammans med någon som är smittad av covid-19 ska betraktas som ett möjligt sjukdomsfall. Det har Folkhälsomyndigheten meddelat i nya rekommendationer och nu inför allt fler regioner karantän för hushållsmedlemmar. Teknikföretagen reder därför ut hur du som arbetsgivare ska hantera en medarbetare som bor tillsammans med en coronasmittad person.

Smitta mellan personer som bor ihop har identifierats som en av de vanligaste smittvägarna för covid-19. Folkhälsomyndigheten har därför presenterat rekommendationer som innebär att även de som bor tillsammans med någon som är smittad ska omfattas av förhållningsregler.

– Förhållningsreglerna beslutas av behandlande läkare och gäller som regel i sju dagar från provtagningsdatum för den smittade personen i hemmet. Den som behöver följa reglerna om hemisolering får besked om det från en smittspårare eller från den läkare som behandlar den smittade hushållsmedlemmen, säger Anton Wemander Grahm, jurist på Teknikföretagen, och fortsätter:

– Vi ser nu att fler och fler regioner är klara med sina förberedelser och inför så kallad familjekarantän. Detta kan innebära att en medarbetare inte får komma till arbetsplatsen.

Om situationen skulle uppstå behöver frågor som smittbärarpenning, rätt till ledighet, frånvaroavdrag och semesterförmåner hanteras av arbetsgivaren.

– Vilka frågor som behöver hanteras beror på situationen. Om personen inte kan utföra arbete från hemmet kan personen ha rätt till smittbärarpenning, men om medarbetaren har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom utgår dock inte smittbärarpenning. Då handlar det snarare om reglerna om sjuklön i sjuklönelagen och kollektivavtal samt reglerna om sjukpenning, säger Anton Wemander Grahm, och avslutar:

– Jag rekommenderar därför att våra medlemsföretag besöker vår Arbetsgivarguide och tar del av vår information om rekommendationerna för personer som bor tillsammans med smittade av covid-19. Vi beskriver hur de nya rekommendationerna bör hanteras i fråga om smittbärarpenning, rätt till ledighet, frånvaroavdrag och semesterförmåner.

Läs mer i Arbetsgivarguiden

Mer på Teknikföretagen /Personer som bor med smittade av covid-19/

Rekommendationer för personer som bor med smittade av covid-19


Du behöver ha ett webbkonto för att ta del av informationen. Om du inte har ett, skapa ett här.