Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 21 sep. 2020

Med fortsatta coronarestriktioner biter inte stimulansåtgärderna

Idag överlämnade finansminister Magdalena Andersson budgetpropositionen för 2021 till riksdagen. Budgeten är historisk i sin omfattning, vad gäller innehållet går det dock att ifrågasätta huruvida detta verkligen var en budget för återhämtning i lågkonjunktur eller om coronakrisen används som svepskäl för att driva igenom januaripartiernas löften gentemot sina väljare.

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.
Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

– Budgeten är expansiv och innehåller många  förslag som syftar till att stimulera efterfrågan. Det är bra. Men med tanke på hur hårt coronakrisen slagit mot ekonomin så borde budgeten innehålla fler effektiva återstartsförslag, säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

– De fulla effekterna av föreslagna skattesänkningar dröjer alldeles för länge. Stimulanserna behövs här och nu. Regeringen talar om utbetalning midsommar 2022 och framåt, det är långt till dess, säger Mats Kinnwall.

– För att åtgärderna ska få verkan krävs dessutom att samhället öppnas upp och att restriktionerna snabbt avvecklas. Ska ekonomin kunna ta fart måste folk tillåtas att gå på bio, teater och idrottsevenemang, transportföretag, hotell och konferensanläggningar måste få tillbaka sina kunder, etcetera. Om man stoppar pengar i folks bakfickor och mottagarna sparar dem i stället för att spendera, då har åtgärderna begränsad effekt, säger Mats Kinnwall.